Osobní finance - články: Daně, bankovní účty, platební karty, půjčky, pojištění, ekonomika

Jak si vybrat „ten správný“ plot?

Plot ke svému domu si člověk nepořizuje každý den ani každý rok. Při jeho výběru je třeba odpovědět si na řadu otázek, které ovlivní výběr materiálu, podobu, trvanlivost a tedy i jeho (ne)potřebu údržby. Plot kolem každé nemovitosti je dobré vnímat jako dlouhodobou investici i pro několik generací, stejně tak, jako je tomu třeba u nové střechy. Správně zvolený plot by měl poskytovat bezpečí, dostatečné soukromí a samozřejmě by měl i designově ladit s vaším obydlím.

čti více

LPG na Autoshow Praha: K vidění bude přestavba nové Octavie IV na LPG i oblíbené tovární modely

Ve dnech 27. až 29. 8. 2021 se bude v areálu výstaviště PVA EXPO PRAHA v pražských Letňanech konat 24. ročník automobilové výstavy Autoshow Praha. Akce se tradičně účastní i Česká asociace LPG (ČALPG), která bude na svém stánku prezentovat nové modely vozů s tovární úpravou na LPG i vozy dodatečně přestavěné. Mezi nimi i zcela novou Octavii 4. generace 1,5 TSi.

čti více

Za první pololetí přibylo mezi „čistými“ vozidly nejvíce těch s pohonem na LPG

I přes rostoucí oblibu elektromobilů a především plug-in hybridů dominuje mezi alternativními pohony stále LPG. Nabídka továrních modelů se rozrostla, nejvíce automobilů na autoplyn ale stále vzniká dodatečnými přestavbami benzínových motorů. Za prvních 6 měsíců letošního roku to byly dle údajů Ministerstva dopravy necelé 2 tisíce vozidel. Celkově se započtením registrací nových vozidel tak v Česku letos v prvním pololetí přibyly téměř 3 tisíce vozů na LPG, čímž se autoplyn řadí na první místo před plug-in hybridy a elektromobily. Na českých čerpacích stanicích se také letos prodalo o polovinu více bioLPG než za celý loňský rok.

čti více

Firmy potřebují zaměstnance s udržitelným mind-setem

Řada firem se zavázala svou činností a dopady budovat udržitelnější budoucnost skrze rozvoj vlastního odpovědného podnikání. Často se hlásí k cílům udržitelného rozvoje (SDG's), které vydalo v září 2015 OSN a začlenili je do své firemní strategie a podnikatelské činnosti. Obvyklá praxe je, že firmy zvolí z 18 cílů SDG's ty, které jsou relevantní pro jejich podnikání a jsou v souladu s jejich vizí, misí a strategií.

čti více

Podnikatelé již mohou žádat o investiční úvěry v programu COVID III

Podporu ze záručního programu COVID III (Program) budou moci čerpat podnikatelé nově také na projekty investičního charakteru, to znamená např. na nákup strojů, zařízení, technologií, licencí, softwarů, nemovitostí apod. Tuto úpravu připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) a Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) ve spolupráci s Českou bankovní asociací a zástupci komerčních bank. Aktualizovaný program COVID III – Úprava „Invest“ byl 30. června 2021 zveřejněn na webu ČMZRB a MPO.

čti více

Do Česka již bylo letos dodáno více Bio LPG než za celý loňský rok. Zatím pohání automobily, jeho potenciál je i ve vytápění

Bio LPG se na českém trhu poprvé objevilo v loňském roce a ve formě autoplynu ho bylo prodáno celkem 33 tun. Ve srovnání s celým objemem trhu jde zatím o zanedbatelné množství, v letošním roce ale dodávky rostou a uvažuje se také o potenciálu produkce v tuzemsku. Aktuálně je na čerpací stanice LPG, které zásobuje distribuční centrum společnosti Primagas v Horní Suché na Karvinsku, rozváženo 45 tun biopropanu vyrobeného v Nizozemsku.

čti více