Osobní finance - články: Daně, bankovní účty, platební karty, půjčky, pojištění, ekonomika

Příprava na topnou sezónu: Na co před zimou nezapomenout?

S nástupem topné sezóny je třeba věnovat péči vaší otopné soustavě. Povinnost pravidelné revize kotle se týká tuhých paliv, plynu v případě běžného užívání v domácnosti nikoliv. Servisní prohlídky se však doporučují. Co všechno udělat před nástupem chladných dnů, aby vám topení sloužilo celou zimu bez poruch?

čti více

Povinná odstávka kotlů zvyšuje zájem o plynové vytápění. Vedle zemního plynu roste využití i kapalného propanu

Plynový kotel je podle odborníků nejekonomičtějším zdrojem vytápění pro starší zástavbu, zejména pak tu bez zateplení. Takových budov postavených před rokem 1990 je v Česku asi 60 % a často jsou to právě majitelé těchto domů, kteří musí řešit výměnu kotle, jenž nedosahuje parametrů alespoň 3. emisní třídy. Ukazuje se, že navzdory ukončené dotační podpoře, je o plynové vytápění stále zájem.

čti více

Investice do budoucnosti dítěte: Pozemek, byt nebo stavební spoření?

Většina rodičů chce pro své dítě zajistit co nejlepší budoucnost. To se často odráží nejen v péči a vzdělání, které mu poskytuje, ale také v úvahách o tom, jak mu zajistit finanční zázemí do dospělosti. Kromě investic do cenných papírů existují i další způsoby, jak zajistit budoucnost dítěte – například investicí do pozemku, nemovitosti nebo ukládáním peněz do stavebního spoření.

čti více

60 % nových odběratelů přechází na LPG z uhlí. Kdy dává smysl propanové vytápění?

Pro mnohé domácnosti ve starších domech je po odstávce ekologicky nevyhovujícího kotle optimální volbou přechod z tuhých paliv na plyn. Plynové vytápění svou výhřevností dobře vytopí starší energeticky náročnější stavby, je přitom cenově dostupné, a to i bez přípojky zemního plynu. V posledních letech totiž roste popularita vytápění kapalným propanem (LPG), který navzdory energetické krizi nepodléhal cenovým turbulencím jako zemní plyn.

čti více

Uvažujete o tepelném čerpadle? Pozor na změny v dotacích

Tepelné čerpadlo je pro mnoho domácností lákavou alternativou starého kotle na tuhá paliva, který již v následující topné sezóně nebude možné legálně provozovat. S investicí do tepelného čerpadla mohou pomoci dotace. Pravidla dotačních programů se však mění, vyplatí se proto sledovat informace na stránkách příslušných úřadů. Jaké dotace můžete pro nákup tepelného čerpadla využít a jaké změny ve státní podpoře nás od podzimu čekají?

čti více

Nafta je nejlevnější za poslední rok. Plošné ceny pro firemní zákazníky naznačují další pokles ceny

Ceny pohonných hmot nepřetržitě klesají téměř od začátku prázdnin. Cena nafty se v průměru dostala už pod 35,50 Kč/l. Plošné ceny, které obvykle předznamenávají další vývoj běžných cen na stojanech čerpacích stanic, přitom dále prudce klesají. Například plošná cena nafty u tankovacích karet nákupní aliance Axigon klesla v tomto týdnu o korunu na 32,79 Kč/l, plošná cena Naturalu 95 dokonce o více než 1,30 Kč/l.

čti více

Také v Česku začíná bio LPG nahrazovat fosilní plyn. Cena je stejná a není třeba měnit infrastrukturu nebo spotřebiče

Zkapalněný ropný plyn se uplatňuje v celé řadě oblastí, od tlakových lahví pro nejrůznější účely přes vytápění domácností i zajištění energie pro firemní provozy až po stále oblíbený pohon motorových vozidel. Přestože jde o velmi čisté palivo, ani jemu se nevyhne dekarbonizace. Do Česka proto proudí stále více bio LPG – dříve to byly spíše symbolické desítky tun ročně, letos jsou to už tisíce tun.

čti více

V Česku najdete už přes 2,5 tisíce dobíjecích stanic. Standardních čerpacích stanic jsou necelé 3 tisíce

Počet veřejných dobíjecích stanic v Česku setrvale roste. Aktuálně jich MPO eviduje již 2 543, což představuje 4 549 dobíjecích bodů. Za rok touhle dobou tak možná bude v provozu více stanic k dobíjení elektromobilů nebo plug-in hybridů než čerpacích stanic s výdejem benzínu a nafty. Přestože Česko v podílu elektromobilů zaostává, například u Energokarty akceptované třemi největšími českými provozovateli nabíječek loni vzrostl počet nabití i množství odebrané elektřiny více než o polovinu.

čti více

Tepelné čerpadlo může v létě i chladit. Neumí to ale všechna

Tepelná čerpadla mohou v horkých letních dnech poměrně úsporně chladit interiér. Specializovaná klimatizační zařízení sice plně nenahradí, ale i tak mohou s letním chlazením dobře pomoci. Je ale důležité, aby tepelné čerpadlo možnost chlazení podporovalo. Aktivní chlazení běžného rodinného domu tepelným čerpadlem vyjde na vyšší desítky korun denně.

čti více

Trh s bydlením ožívá. Pokud jste nákup nemovitosti odkládali, není na co čekat

Starší byty ve druhém čtvrtletí meziročně zdražily. V mezikvartálním srovnání tento trend dokonce akceleroval. Podle odborníků sice není ideální doba k nákupu, důležitý je však předpoklad, že lepší už to nebude. Pozvolný pokles hypotečních sazeb v kombinaci s omezenou nabídkou v některých segmentech i regionech požene ceny nemovitostí nahoru.

čti více

Grilovací sezóna: Co je dobré vědět o LPG láhvích?

Plynu v tlakových láhvích se v Česku ročně prodají desítky tisíc tun. To znamená, že zákazníkům projdou rukama miliony láhví, které se využívají v domácnostech i firmách. Přes léto najde zkapalněný ropný plyn (LPG) ve větší míře uplatnění například u chalupářů, při kempování a karavaningu a často též při oblíbeném grilování na plynu. Jak správně zacházet s plynovými láhvemi?

čti více