Osobní finance - články: Daně, bankovní účty, platební karty, půjčky, pojištění, ekonomika

Třetina domácností letos přešla na propanové vytápění z elektřiny nebo zemního plynu. LPG má stabilní cenu

Čistý propan (LPG) zdražoval v kontextu energetické krize ve srovnání s ostatními zdroji minimálně a aktuálně vychází v průměru na 2,7 Kč/kWh včetně DPH, dopravy i distribučních poplatků. Podle společnosti Primagas letos na propan téměř pětina nových zákazníků přešla netypicky z elektřiny. Nadále ovšem dominují zákazníci, kteří si propanové zásobníky zřídili po odstávce kotle na uhlí.

čti více

Hypoteční trh v říjnu: Světlo na konci tunelu zatím nevidíme

Úrokové sazby během října u většiny bank stagnovaly. Jsou stále vysoké a nezdá se, že by se v následujících měsících dala očekávat změna. Skutečnost, že na trhu téměř nejsou zájemci o koupi s využitím hypotéky, se zřetelně promítá na realitní trh. Developeři například „dotují“ úroky v prvních letech splácení. Přes veškeré obtíže je podíl hypoték ohrožených nesplácením na historicky nejlepších hodnotách.

čti více

Zdanění pracovních dohod v roce 2023

Výrazné zdražování energií a vysoká inflace nutí hodně lidí hledat si přivýdělek, zejména na některou z pracovních dohod. Jak se zdaňují příjmy z pracovních dohod? Jak se zvyšuje limit pro účast na nemocenském pojištění pro rok 2023?

čti více

Manželství a příjem z nájmu

Byty, které lidé pronajímají, jsou často ve společném jmění manželů. Zdaňují příjem z nájmu manželé také společně? Při jakých typech příjmů se vyplatí danit příjem na straně jednoho z manželů?

čti více

Brigáda a sleva na manželku

V případě, že druhý z manželů nemá vlastní rozhodné roční příjmy vyšší než 68 tisíc Kč, potom lze za celý rok 2022 uplatnit daňovou slevu ve výši 24 840 Kč. Jaký vliv na uplatnění slevy měla případná letní brigáda?

čti více

Zvýšení důchodu od září. O kolik a pro koho?

Právě probíhá druhá mimořádná valorizace důchodů z důvodu vysoké inflace. Valorizace je navázaná na zářijovou splátku důchodu tudíž část důchodců už zvýšený důchod dostala a část ho dostane v následujících dnech. Zvýší se všechny státní důchody? A jaký vliv na zvýšení důchodu má zaměstnání v penzi?

čti více

Vědci hledají řešení, jak nakrmit velká města

Většina populace se nyní stěhuje do velkých měst a vyvstává tudíž otázka, jak tato města nakrmit. Projekt s názvem Hungry EcoCities má mj. za cíl zvýšit důvěru lidí v digitální technologie, které se stále více promítají i do zemědělství a potravinářství.

čti více

Benzín pod 40 Kč/l natankujete i na dálnici: na čerpačkách Shell za 39,39 Kč/l

Letní prázdniny jsou ve znamení výrazného poklesu cen pohonných hmot. Například litr benzínu zlevnil od začátku července asi o 7 korun. Jeho průměrná cena je nyní 41 Kč/l. Výrazným tempem klesají rovněž plošné ceny. Například držitelé tankovacích karet poskytovaných nákupní aliancí Axigon v tomto týdnu tankují Natural 95 v celé síti Shell za 39,39 Kč/l.

čti více

PetExpert zahájil exkluzivní partnerství se Super zoo

Společnost PetExpert, dle veterinářů jednička na trhu pojištění domácích mazlíčků, vstupuje do nového exkluzivního partnerství se sítí prodejen chovatelských potřeb Super zoo. Téměř milion členů věrnostního programu Super zoo family tak může získat výhodné podmínky pro pojištění domácích mazlíčků od PetExpert.

čti více

Dovolené jsou v plném proudu, neusnadňujte to zlodějům

V měsících letních dovolených stoupá tradičně počet vloupání, statistiky Policie České republiky ukazují za loňský červenec a srpen 1 899 případů vloupání do bytů s následnou krádeží. Situaci, kdy si zloděj váš byt vyhlídne, nebo se pokusí o vloupání náhodně, samozřejmě přímo neovlivníte, můžete mu však čin znesnadnit řadou opatření a v neposlední řadě mít správně nastavené pojištění.

čti více