Osobní finance - články: Daně, bankovní účty, platební karty, půjčky, pojištění, ekonomika

Pes na zahradě. Pozor na sekačky, slimáky i cibulky narcisů

Pes a zahrada tak nějak patří k sobě. Mít svůj vlastní venkovní „rajón“ je pro nejlepší přátele člověka skvělá zábava. Jen je potřeba počítat, že mazlíček sem tam rozhrabe nějaký ten záhon, počůrává keříky nebo vyběhá cestičku podél plotu, kde už tráva prostě neporoste. Víte ale také, jaké nástrahy na psa na zahradě číhají?

čti více

Příležitost pro nákup nemovitosti ve slevě: Pomyslné okno, kdy půjdou ceny dolů, se neotevře na dlouho

Ceny většiny typů nemovitostí po dlouhé době klesají. Na vině jsou mimo jiné drahé hypotéky. Lidé tak s nákupem nezřídka vyčkávají na příznivější dobu. Pomyslné okno, kdy bude možné pořídit bydlení se slevou, se ale možná brzy zavře. Podle odborníků by mohly hypotéky ve druhé půli roku zlevnit, což nastartuje poptávku i růst cen.

čti více

Musí předčasný důchodce přestat pracovat?

Výpočet předčasného důchodu koncem roku 2022 je výhodnější než výpočet klasického důchodu v roce 2023. Do předčasného důchodu tak aktuálně odchází nejvíce lidí. Někteří z nich chtějí ještě pracovat, jaké podmínky pro ně platí?

čti více

Třetina domácností letos přešla na propanové vytápění z elektřiny nebo zemního plynu. LPG má stabilní cenu

Čistý propan (LPG) zdražoval v kontextu energetické krize ve srovnání s ostatními zdroji minimálně a aktuálně vychází v průměru na 2,7 Kč/kWh včetně DPH, dopravy i distribučních poplatků. Podle společnosti Primagas letos na propan téměř pětina nových zákazníků přešla netypicky z elektřiny. Nadále ovšem dominují zákazníci, kteří si propanové zásobníky zřídili po odstávce kotle na uhlí.

čti více

Hypoteční trh v říjnu: Světlo na konci tunelu zatím nevidíme

Úrokové sazby během října u většiny bank stagnovaly. Jsou stále vysoké a nezdá se, že by se v následujících měsících dala očekávat změna. Skutečnost, že na trhu téměř nejsou zájemci o koupi s využitím hypotéky, se zřetelně promítá na realitní trh. Developeři například „dotují“ úroky v prvních letech splácení. Přes veškeré obtíže je podíl hypoték ohrožených nesplácením na historicky nejlepších hodnotách.

čti více

Zdanění pracovních dohod v roce 2023

Výrazné zdražování energií a vysoká inflace nutí hodně lidí hledat si přivýdělek, zejména na některou z pracovních dohod. Jak se zdaňují příjmy z pracovních dohod? Jak se zvyšuje limit pro účast na nemocenském pojištění pro rok 2023?

čti více