Paradoxy na čerpačkách: I ty nejlevnější někdy vychází dráž než plošné ceny u Shell a EuroOil

Překotný vývoj způsobuje na trhu paliv zajímavé paradoxy. Tzv. plošná cena Naturalu 95 v celé síti Shell je pro držitele tankovacích karet Axigonu po určitou dobu nižší než u nejlevnějších českých čerpaček. Od minulého týdne až do dneška se pak zase plošná cena v síti EuroOil drží u benzínu na 37,30 Kč/l a u nafty dokonce na 35,99 Kč/l.

Autor: Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil

Takzvané plošné ceny paliv vyhlašují petrolejáři zpravidla na týdenní bázi pro firemní zákazníky. Platí univerzálně v dané síti čerpacích stanic bez ohledu na běžné totemové ceny a lokální cenové výkyvy. Protože však bezprostředně reflektují vývoj na trzích – zatímco ceny na stojanech čerpacích stanic mají obvykle určitou setrvačnost –, mohou krátkodobě vyskočit nad úroveň standardních cen pro koncové zákazníky.

To se stalo právě nyní v době bezprecedentního skokového zdražování. Plošné ceny v uplynulém týdnu musely okamžitě reagovat na zdražování ropy v kombinaci s oslabující korunou vůči dolaru. Netrvalo ale dlouho, kdy se vývoj na trzích odrazil také na cenových poutačích čerpacích stanic. A to naprosto nevídaně. Zejména u nafty cena rostla doslova přes noc o několik korun na litru. K výraznému zdražení musely přistoupit i diskontní řetězce čerpacích stanic, které obvykle určují minimální cenu na trhu.

Tento překotný vývoj způsobuje na trhu paliv zajímavé paradoxy. Nastala kupříkladu situace, kdy je pro držitele našich tankovacích karet plošná cena Naturalu 95 v celé síti Shell od neděle 6. 7. 2022 nižší než u nejlevnějších českých čerpaček, a to o 43 haléřů. Od minulého týdne až do dneška pak činí plošná cena pro držitele tankovací karty Axigon v síti EuroOil u benzínu 37,30 Kč/l a u nafty dokonce 35,99 Kč/l. Nutno dodat, že od zítra, tj od úterý 8. 3. budou platit nové plošné ceny na další týden.

Plošné ceny byly dříve dostupné pouze velkým firmám a dopravcům. Dnes je ale stále více využívají i menší firmy nebo živnostníci. S využitím sdružené poptávky v rámci nákupní aliance se totiž nemusí vázat k minimálním odběrům paliva.