Hranice 40 Kč/l pohonných hmot je prolomena. Nafta je dražší než benzín

Válka na Ukrajině i oslabující koruna tlačí ceny pohonných hmot k rekordním úrovním. Plošné ceny paliv, které indikují další vývoj standardních cen na stojanech čerpacích stanic, za poslední týden skokově narostly. Výrazně přitom podražila nafta. Na mnohých čerpacích stanicích už se litr prodává za ceny okolo 43 až 44 Kč, což je o 1,50 Kč více než u benzínu.

Cena ropy se včera přiblížila ke 120 dolarům za barel, česká měna dále oslabila nad úroveň 23 korun za jeden americký dolar. Příčinou je samozřejmě ruská agrese vůči Ukrajině. Ceny benzínu a nafty jsou proto nejvyšší v historii a v závislosti na dalším vývoji války lze očekávat pokračující zdražování. Podle analytiků se cenami pohonných hmot můžeme velmi rychle dostat k úrovni 45 Kč/l, ale i výše.

Průměrné ceny benzínu a nafty ze včerejšího dne již prolomily úroveň 40 Kč/l. Nafta je v průměru téměř stejně drahá jako benzín. Skokový nárůst plošných cen paliv tento vývoj předznamenával a signalizuje další zdražování hlavně u nafty. Ceny na čerpacích stanicích vždy totiž mají určitou setrvačnost. Naproti tomu plošné ceny bezprostředně reflektují vývoj na trzích. Indikují tedy, kam budou směřovat běžné ceny na stojanech čerpacích stanic.

„Plošná cena nafty u námi poskytovaných tankovacích karet se v tomto týdnu zvedla ve srovnání s obdobím před ruskou agresí asi o 5 Kč/l. Dynamika zdražování nafty je výrazně vyšší než u benzínu,“ popisuje aktuální vývoj Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, jež firmám poskytuje tankovací karty Shell a EuroOil.

„Na mnohých běžných čerpačkách se cena nafty již vyšplhala na úrovně okolo 43 i 44 Kč/l. I přes loňské snížení spotřební daně o korunu je tak nafta ve srovnání s Naturalem 95 často o 1,50 Kč/l dražší,“ dodává Damir Duraković s tím, že tam, kde se ještě včera doprodávaly zásoby levnějšího paliva za ceny pod 40 Kč/l, se večer tvořily fronty zákazníků. I takové čerpačky pak dnes byly nuceny navýšit ceny nad 40 Kč za litr. A jedna pozitivní zpráva na konec – včerejší střemhlavý růst cen ropy na burze se alespoň dnes nepokračuje. Cena chvílemi klesá i k hranici 110 dolarů za barel.