Ceny CNG se až na výjimky vrátily do normálu

Zatímco během loňského podzimu stál metr krychlový stlačeného zemního plynu (CNG) v průměru i více než 53 Kč, nyní je průměrná cena množství odpovídajícího jednomu litru benzínu asi 23 Kč/m3. Jediná plnicí stanice v Česku ještě prodává killogram CNG za 99 Kč, tedy za 71 Kč/m3. Celkově však již cenové šílenství odeznělo. Nejnižší cena na trhu je pod 20 Kč/m3.

Plynová krize loni vyhnala ceny CNG do nevídaných hodnot. Nejdražší byl zemní plyn pro automobily na podzim, kdy se prodával průměrně bezmála za 75 Kč/kg. Na několika plničkách se cena vyšplhala dokonce na 139,90 Kč/kg.

 

Přepočteme-li loňská maxima na cenu za metr krychlový, což je ekvivalent jednoho litru benzínu, je to totéž, jako by benzín stál téměř 100 Kč, resp. více než 53 Kč v případě průměrné ceny. „Aktuálně se ceny na plničkách pohybují v průměru přes 32 Kč/kg, což odpovídá asi 23 Kč/m3. Jsou tak méně než poloviční oproti loňským extrémům a vracejí se k normálním hodnotám,“ říká Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která poskytuje firmám i živnostníkům CNG karty akceptované na plnicích stanicích innogy Energo a E.ON Energie.

 

A dodává, že cenová výhoda CNG ve srovnání s benzínem je nyní ještě výraznější než 2 roky nazpět, než začaly cenové turbulence zemního plynu. Zatímco litr benzínu byl kupříkladu na konci března 2021 průměrně asi o 11 korun dražší než srovnatelné množství CNG, nyní je cenový rozdíl 14 korun. „Nejnižší cena na trhu aktuálně činí 27,90 Kč/kg, což odpovídá asi 19,90 Kč/m3. To je obdobná cenová hladina, jaká na trhu v průměru panovala v prvním pololetí roku 2021, než začala nabíhat plynová krize,“ připomíná Damir Duraković s tím, že nejnižší cena plynu je dostupná pro firemní zákazníky s CNG kartami Axigonu v největší síti plniček innogy.

 

Z monitoringu trhu, který provádí nákupní aliance Axigon, vyplývá, že od začátku roku byly v Česku zprovozněny 4 nové plnicí stanice CNG, kterých je tak nyní již více než 230. Ceny CNG se vrátily na běžné úrovně až na několik výjimek: pět plniček prodává kilogram CNG za více než 40 Kč, jedna si účtuje 78,65 Kč/kg a další dokonce 99,90 Kč/kg. Za první pololetí letošního roku Axigon předběžně odhaduje meziroční růst odběrů CNG svých klientů o 24,1 %.


Štítky