Dělá na vás mazlíček zase „psí oči“? Na Světový den zraku mu je pořádně zkontrolujte!

Ve čtvrtek 14. října si připomínáme Světový den zraku. Při této příležitosti nezapomeňte na to, že nejste jediný, pro koho je zrak důležitý. I když na něj váš čtyřnohý parťák spoléhá o něco méně než na svůj čumáček, péči o psí oči není radno podceňovat. Případné veterinární zákroky totiž mohou jít i do tisíců korun. Jaké oční potíže mohou vašeho psa postihnout?

Zrak je jedním z nejdůležitějších lidských smyslů, ne-li vůbec tím nejdůležitějším. I proto má svůj vlastní den – Světový den zraku –, který je vyhlašován World Health Organization (WHO) každý rok ve druhý říjnový čtvrtek, letos tak připadá na 14. října. V tento den by si lidé měli připomenout roli zraku ve svém životě a ideálně si nechat své oči vyšetřit jako prevenci různých onemocnění zraku. Zároveň si je dobré uvědomit, že problémy s očima se netýkají jen lidí, a tak se zajímat také o zrak nejlepšího přítele člověka.

Psí zrak: slow-motion, ale v omezených barvách

Pro psa, na rozdíl od příslušníků rodu homo sapiens, není zrak dominantním smyslem, přesto hraje podstatnou roli. Pes zkoumá svět kolem sebe především čichem a ten poté ostatní smysly doplňují. Oproti lidem je psí vidění chudší na barvy: psi rozlišují jen žlutou, modrou a šedou, ostatní barvy se jim „převádějí“ na jejich odstíny. „Naši čtyřnozí parťáci také hůře vidí do dálky, alespoň, co se týče
nehybných předmětů, a rovněž hůře zaostřují. Mají ale mnohem lepší vidění ve tmě a také širší úhel pohledu. A pohyb dokážou vnímat jakoby zpomaleně, proto je pro ně snadné kupříkladu chytat hozené míčky,“
prozrazuje Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Všímejte si výtoku, přivírání víček i scestné chůze

Stejně jako lidem se psům nevyhýbají nejrůznější problémy spojené se zrakem a očima. Při péči o našeho mazlíčka bychom si proto měli všímat i stavu jeho zrakového ústrojí. Indikátorem potíží bývá nejčastěji přivřené oko, bolestivost, nadměrné slzení nebo výtok z očí, zarudlá a oteklá oční víčka nebo zarudlé oči, často si je tře tlapkami.

„Na očním bulbu nejčastěji řešíme rohovkové vředy, akutní i chronické záněty rohovek, uveitidy neboli záněty duhovky, nemoci čočky, glaukom čili zelený zákal čočky, odchlípení sítnice a podobně. Na přídatných ústrojích oka to pak jsou nejčastěji hlavně onemocnění víček a slzného aparátu,“ popisuje veterinární lékař Michal Dašek z pražské kliniky Fénix. Mezi velmi časté potíže s očima se řadí také zánět spojivek. Zasáhnout může jen jedno oko nebo i obě, signalizuje jej právě nadměrné slzení, výtok od vodnatého až po krvavý a taktéž zarudnutí bělma. Příčin zánětu může být několik, od zavlečené infekce přes alergii až po poranění nebo vniknutí malého cizího tělesa, jako jsou třeba travní osiny.

Na veterinu většinou budete muset. Připravte si tisícovky

První pomocí při problému se zrakem je důkladná prohlídka očí, zda se v nich nenachází cizí těleso. Prohlédněte také, zda pejskovi špatně nerostou řasy, které mu poté oko mohou dráždit. Pokud jsou oči znečištěny například prachem, pomohou výplachy spojivky borovou vodou. Pokud v oku objevíte něco, co tam nepatří, nesnažte se objekt sami vyndávat a ihned zamiřte k veterináři. Totéž platí, když si všimnete třeba zvětšené oční bulvy, změny barvy rohovky a duhovky a dalším abnormalit. „Veterinář oči vyšetří, stanoví diagnózu a nastaví vhodnou léčbu. U mnoha problémů to bude pravděpodobně léčba očními kapkami, někdy ale bude potřeba provést chirurgický zákrok. Cena za diagnostiku se přitom pohybuje většinou mezi jedním tisícem až pěti tisíci korun a cena za operaci oka dle typu operace zhruba mezi pěti až dvaceti tisíci korun,“ dodává veterinář Michal Dašek. Na pokrytí těchto nákladů samozřejmě můžete využít sjednané pojištění veterinárních nákladů.