Covid zdražil chaty, chalupy i mobilní domy. Poptávka je obrovská, ceny dále porostou

Průzkumy ukazují, že Češi tráví na svých chalupách nebo chatách stále více času. Mnozí další by si přitom takovou nemovitost přáli nebo již aktivně plánují její nákup. Vyšší poptávka, kterou způsobila pandemická omezení, ale žene ceny nahoru. Podle osloveného realitního experta je aktuální nabídka chudší než dříve, zajímavou alternativou proto mohou být mobilní domky. Mají mnohem nižší byrokratické nároky a pro jejich využití postačí i pozemek, který není stavební a je tak výrazně levnější. I zde ale došlo k významnému růstu cen, který bude možná pokračovat. Největší bariérou pro celoroční obyvatelnost rekreačních objektů je podle průzkumu Buřinky vytápění. I v těžko dostupných lokalitách je ale realizovatelné topení plynem z láhví či zásobníku.

Foto: Marvel mobilní domy

Pandemie koronaviru změnila do značné míry dovolenkové preference Čechů. Zahraniční destinace jsou kvůli obavám o zdraví, přísným karanténním podmínkám nebo komplikované dopravě méně zajímavé. Čas strávený na chalupě proto představuje ideální alternativu – ukázala to aktuální data z průzkumu Generali České pojišťovny, dle kterých disponuje vlastní rekreační nemovitostí téměř pětina české populace. Podle dalšího výzkumu „Fenomén druhého bydlení od Buřinky“, který si u STEM/MARK zadala Stavební spořitelna České spořitelny, pak dva ze tří Čechů holdují chalupaření a pravidelně svoji rekreační nemovitost navštěvují. Změnila se totiž funkce chat a chalup – až každý víkend zde tráví čas i pracovní povinnosti více než dvě třetiny vlastníků.

Podle průzkumu Buřinky má přitom „druhé bydlení“ obrovský potenciál. 60 % těchto nemovitostí je celoročně obyvatelných a přibližuje se úrovni standardního bydlení. Nejvyšší správní soud loni dokonce rozhodl o tom, že i na chaty či chalupy je možné si uplatnit daňový odpočet úroků z hypotéky. „Obecně sice platí, že tzv. bytová potřeba není splněna například tehdy, pokud je na úvěr pořízena rekreační chata či chalupa nebo nemovitost určená pro podnikání či pronájem. Ovšem dle rozhodnutí NSS nelze posuzovat pouze formální stránku věci, tedy zařazení nemovitosti v katastru nemovitostí jako ‚stavbu pro rodinnou rekreaci‘. Odpočet úroků z úvěru na bydlení proto lze uplatnit také u chaty nebo chalupy, která reálně k řešení bytové potřeby slouží,“ vysvětluje Václav Šimek, specialista na financování bydlení z Freedom Financial Services.

Rostou ceny chat i mobilních domků

Podle průzkumu Buřinky by si většina z těch, kdo chalupu zatím nemá, takovou nemovitost přála a mnoho z nich již aktivně plánuje nákup. Ruku v ruce s celým realitním trhem však rostou i ceny rekreačních nemovitostí. „U rekreačních nemovitostí sice bylo vidět mírné zpoždění, výrazná akcelerace cen nicméně nastala v minulém roce, kdy hlavní příčinou byla omezení kvůli covidu a ztížené možnosti cestování po světě. Lidé si začali uvědomovat, že vlastnit v tuzemsku rekreační nemovitost může být výrazným benefitem, a to klidně i z investičního hlediska,“ říká Michal Hrubý, realitní makléř ze srovnávače FérMakléři.cz. „Nabídka je však obecně chudší než dříve, poptávka přitom výrazně roste. Na jednu zajímavou rekreační nemovitost dnes klidně můžete mít i 20 až 30 zájemců. Velice zajímavou alternativou rekreačního bydlení tak mohou být mobilní domky. Jsou zde mnohem nižší byrokratické nároky, častokrát není potřeba stavební povolení. Lze tedy koupit i pozemek, který není stavební a je mnohem levnější,“ dodává Michal Hrubý.

I mobilní domek je přitom už možné financovat hypotékou. Ručit ale zpravidla nelze pořizovaným mobilheimem. Jako zajištění úvěru ale v takovém případě podle Hypoteční banky slouží jiná zástava, včetně stavebního pozemku, na kterém je mobilní dům umístěn. Například Hypoteční banka se ale od počátku tohoto roku rozhodla k užší spolupráci se společností H3 atelier, jejíž modulární dům jako předmět zajištění akceptuje.

Ceny však nerostou jen u chat a chalup, ale také u stále oblíbenějších mobilních domků. „Důvodem jsou především koronavirová omezení, kdy britští výrobci nestíhali kvůli uzavřeným fabrikám uspokojit poptávku, která navíc vzhledem k omezení cestování rostla. Kvůli brexitu je dále od letoška nutné na nově dovážené domy z Velké Británie uplatňovat 21% DPH. V praxi tak mobilní dům, který se loni prodával přibližně za 350 tisíc Kč, koupíte letos klidně o sto tisíc dráž a není výjimkou, pokud se jeho cena přehoupne přes půl milionu,“ popisuje Monika Dorotíková ze společnosti Marvel mobilní domy. Podle ní je nabídka na trhu ve srovnání s loňskem také celkově nižší, což se na první pohled nemusí tak jevit, ale spousta mobilheimů inzerovaných na webových stránkách prodejců je reálně již prodaná. „V nabídce máme asi o pětinu méně domků než loni. Vzhledem k neupadající poptávce to může společně s dražšími materiály podobně jako ve stavebnictví tlačit ceny dále nahoru,“ domnívá Monika Dorotíková.

Jak vyřešit vytápění i v odlehlých oblastech?

Výzkum „Fenomén druhého bydlení od Buřinky“ současně uvádí jako největší bariéru pro celoroční obyvatelnost rekreačních nemovitostí vytápění (29 %). Ať už jde o chaty a chalupy nebo mobilní domky, problémem může být odlehlá lokalita, a tedy nedostupnost inženýrských sítí. Osvědčeným zdrojem energie pro vaření, vytápění i ohřev vody je v tomto případě LPG neboli propan-butan. Podle odhadů společnosti Primagas, dodavatele LPG i zemního plynu, se využívá propan-butan v nějaké formě asi u 250 tisíc chat či chalup. Nezávislost LPG v tlakových láhvích na distribučních sítích a jeho „mobilita“ ho ale předurčuje i k využití u mobilních domků.

TIP: Na výměnu starého kotle na tuhá paliva už zbývá jen rok

„V případě mobilních domů jsou investičně i provozně velmi jednoduchým řešením 33kg LPG láhve, u kterých navíc dodavatel plynu může zajistit zdarma dopravu, výměnu i jejich propojení do svazku 2 až 4 ks,“ popisuje Jiří Karlík z Primagasu. Místo klasické směsi propan-butanu dnes větší dodavatelé často plní láhve čistým propanem, který je cenově srovnatelný, a přitom má lepší vlastnosti. V případě chat a chalup nebo mobilheimů natrvalo usazených v jedné lokalitě se pak nabízí řešení v podobě malého 1t zásobníku na propan. „Takové řešení má význam hlavně v odlehlých neplynofikovaných lokalitách nebo tam, kde by bylo vybudování plynové přípojky neúměrně drahé. Na rozdíl tuhých paliv propan nezatěžuje okolní ovzduší a zásobovat lze pohodlně i hůře dostupné objekty, které obslouží malá autocisterna s pohonem všech kol,“ dodává Jiří Karlík.