Česko se zbavilo závislosti na ruském plynu. Navzdory fámám šířeným ruskou pátou kolonou

Než skočíte na tak průhlednou a ověřitelnou dezinformaci, pokuste se ověřit si zdroje – platí to i pro některá média. Děláte tím zbytečnou radost proruským „šmejdům“, tj. ruské páté koloně. Skutečný stav s plynem importovaným do Česka popisuje ve svém komentáři Vratislav Ludvík, dlouholetý poradce v plynárenství a bývalý náměstek ministra průmyslu.

Spotřebitelé zemního plynu v České republice odeberou něco přes 7 mil. m3 plynu ročně. Více jak 65% je dovezeno z Norska (5 mld.m3), přibližně 1% je těženo v Hodoníně (0,08 mld.m3) a zbylých 34% (cca přes 2 mld. m3) představuje import LNG, převážně ze Spojených států amerických. That‘s All, Folks!

Plynové bajky ruské páté kolony v Česku

Ač je to takto jednoduché a doložitelné, objevily se náhle – nejspíše z luhů zavile azbučných – neuvěřitelné informace o ruském plynu zaplavujícím naší republiku. Taková informace by ovšem znamenala, že Česká republika přestala dodržovat podmínky sankcí vůči proklatému Rusku, což je nepředstavitelné a zavrženíhodné (rád bych viděl toho smělce…!).

Vstupy a výstupy plynu jsou na hranicích měřeny s tolerancí 0,05 %; na internetu je snadné si ověřit, jaká množství plynu do země přitékají a kolik ho z ní odtéká. Jestliže je tak dostupná a evidentní kontrola pohybu plynu, jak si někdo může bláhově myslet, že takové hoaxy projdou?

Česká republika žádný plyn od ruského Gazpromu nenakupuje

První zmínky o importu ruského plynu se již před nedávnem objevily v některých médiích. Téma mne zaujalo právě pro svoji fantasmagoričnost – a tak jsem se mu chvíli věnoval. Výsledek je následující. EPH je spoluakcionářen slovenského zbytku po Transitním plynovodu – společnosti EUSTREAM. V Evropské unii jsou ještě tři země, které na základě výjimky ze sankcí nakupují potrubní ruský plyn: Slovensko, Rakousko a Maďarsko. EUSTREAM plyn přepravuje, takže s ním nesmí obchodovat.

Nikomu ovšem nelze bránit nakoupit od Slovenského plynárenského průmyslu či od rakouského ÖMV přebytečný plyn. A přesně to EPH přes obchodníky učinil. Je tedy vysoce pravděpodobné, že tento plyn se molekulárně shoduje s plynem ruským (byť nutně ze sta procent nemusí), takže není nakupován ruský, ale slovenský či rakouský plyn. To, co je zcela rozhodující: Česká republika žádný plyn od ruského Gazpromu nenakupuje.

1 %

Pokud vás zajímá, jaké množství tohoto plynu sem přiteklo, otevřete si na netu stránky hraniční předávací stanice Lanžhot – tam ta čísla najdete. Nikam nechoďte, já vám to řeknu: přes HPZ Lanžhot bylo přepraveno do České republiky 80 milionů metrů krychlových zemního plynu, tedy zhruba jedno procento naší spotřeby. Opravdu, nevěřící Tomášové si to mohou ovšem ověřit na síti.

Zdroj: Vratislav Ludvík, Linkedin