Zimní péče o psy a kočky. Na co v chladných měsících myslet?

Chladné měsíce se kvapem blíží a pro majitele psů a koček to znamená připravit se na zimní režim péče o své chlupaté parťáky. Proč se vyplatí pořídit psům na zimu funkční obleček? Je potřeba pejsky a kočky během zimy více krmit? A proč je pro kočky i obyčejné nachlazení nebezpečné?

Naši chlupatí parťáci zvládají zimu častěji lépe než my lidé, přesto jim v mrazivých zimních dnech hrozí riziko podchlazení. K tomu jsou náchylnější především nemocní a staří psi, štěňata a feny po porodu, problém s zimou mohou mít i některá malá či krátkosrstá plemena a takzvaní naháči či plemena původně pocházející z teplejších končin. I mladí, zdraví a více chlupatí psi ovšem mohou prochladnout: rizikem je zejména promočení a dlouhý pobyt v nízkých teplotách, kdy se pes nemůže schovat do teplejšího úkrytu. A pozor také na vnitřní podchlazení, které si pejsek může přivodit snědením většího množství sněhu. To mu navíc nejspíše přinese i trávicí potíže.

„Páníčci by měli zpozornět, pokud vidí, že se pes třese a kňučí, čímž zimu nejčastěji dává najevo. Zahřívání by v takovém případě mělo být pozvolné, obvykle stačí přechod do teplé místnosti. Mokrého psa je samozřejmě nutné vysušit. Při podchlazení, kdy tělesná teplota klesne pod 32 stupňů Celsia, je však už třeba dopravit psa k veterináři,“ radí Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Obdobně jako v létě je pro psy v zimě nebezpečím auto. V zavřeném voze v chladných měsících rychle klesá teplota, ale také množství kyslíku k dýchání. Pro psa se tak z auta stává postupem času doslova lednice.

Obleček ochrání před chladem a vlhkem

Je-li v zimě obzvláště mrazivo, měl by majitel zvážit ochranu psa funkčním oblečkem. Vhodné je oblékat malá toy plemena, naháče a krátkosrsté psy, psy s nízkým množstvím podkožního tuku, jako jsou třeba chrti, příslušníky jižních a afrických plemen, ale také psy staré, nemocné nebo v rekonvalescenci a rovněž štěňata. Pro běžné procházky naopak není nutné oblékat chlupaté psy, velká plemena, psy šlechtěné pro zimu a nepříznivé počasí nebo zdravé a aktivní jedince. Pro náročný výlet do hor v chladném či deštivém počasí mohou oblek ocenit všichni pejsci, to samé platí pro psy podávající větší fyzický výkon, tedy psy sportující, pracovní nebo lovecké.

Oblek pro psa by měl vždy splňovat několik podmínek. Psa nesmí nikde škrtit, jinak by bránil krevnímu oběhu. Důležité je vhodné zapínání, abychom pejskovi nemuseli složitě protahovat hlavu či packy nejrůznějšími otvory. Ideální je oblečení, které se na psa položí shora a zapne se pod břichem. „Vybírejte funkční oblečky, které psa ochrání přesně na těch místech, kde je potřeba. Funkční oblek je šitý tak, že tělo psa pokrývá od krku po kořen ocasu, chrání velké klouby končetin, pánev i bedra. Samozřejmostí by měl být prodyšný materiál s nepromokavou horní vrstvou, který udržuje konstantní teplotu, takže v něm pes nemrzne ani se nepřehřívá,“ popisuje Bedřich Synek.

Tlapky versus sníh: Botičky nejsou jen módním výstřelkem

U psů s dlouhými chlupy na tlapkách se v zimě vyplatí zde srst přistřihnout. Na dlouhých chlupech totiž při chůzi snadno ulpívá sníh, který pak tvoří velké sněhové koule, jež psa omezují v pohybu. Nejen u chlupatých plemen není od věci pořídit i ochranné botičky. Ty tlapky pejska ochrání nejen před posypovou solí a ulpíváním sněhu, ale také před poraněním. Zmrzlý sníh nebo led dokážou psí packy ošklivě pořezat. Co se týče posypové soli, tu je dobré z pacek vždy omýt vlažnou vodou. V neposlední řadě nepodceňujte ani prevenci v podobě promazávání psích tlapek speciálním krémem.

Dalším vhodným doplňkem pro zimní procházky jsou reflexní prvky, ať už ve formě obojku, postroje, či vesty. Myslete na to, že v zimních měsících se rychle stmívá, případně viditelnost zhoršují mlhy nebo sněžení. Reflexní nebo svítící prvky tak zvyšují bezpečnost vašeho parťáka během venčení a procházek.

Zimní bydlení a krmení

Pokud váš pes bydlí celoročně v boudě, dbejte na to, aby byla na zimu připravená. Bouda by měla být zateplená a pejsek by měl mít vevnitř deku či koberec. Dohlédněte, aby neležel v mokrém, to by mu mohlo způsobit podchlazení nebo nachlazení. A samozřejmě by psí bouda měla odpovídat velikosti psa – příliš velký prostor je v zimě na škodu, protože psovi bude příliš dlouho trvat si ji svým tělesným teplem zahřát.

„U pejsků, kteří i přes zimu bydlí v boudě, byste také měli zvýšit krmnou dávku a obohatit ji o tuk navíc. Tukovou zásobu by si měl být pes schopen udělat ještě předtím, než zima udeří. Kontrolujte i to, zda má pes v misce dostatek vody a jestli mu nezmrzla. Doporučený interval pro výměnu vody je při velkých mrazech dvě hodiny,“ uvádí Bedřich Synek ze společnosti PetExpert, která se rovněž věnuje osvětě v péči o zvířecí parťáky.

Venkovní kočky potřebují hlavně teplo, i u domácích pozor na nachlazení

Speciální zimní péči si zaslouží i kočičí kamarádi, a to pak zejména kočky, které většinu svého dne tráví venku, kde současně i přespává. Primární je tedy zajistit kočkám vhodné místo pro odpočinek a spánek. Připravte jim na chráněné místo polystyrenové boudičky, nejlépe vystlané senem. Při velkých mrazech by ovšem měly mít vždy otevřenou cestu do tepla. Nejjednodušším řešením jsou kočičí dvířka. Myslete rovněž na to, že venkovní kočky v zimních měsících cíleně vyhledávají teplo a hrozí jim tak zvýšené riziko zranění, když si například lehají na vyhřátý motor auta.

Kočky zvyklé žít doma, koťata a starší kočky by přes zimu měly zůstat v teplém prostředí vždy. Pokud je domácí kočka zvyklá vysedávat za oknem, je důležité dbát na to, aby z něj na kočku netáhlo, jinak ji může čekat zánět dýchacích či močových cest. Pokud se vaše domácí kočka chodí občas vyvětrat ven, nenechávejte ji v zimě příliš dlouho. I obyčejné nachlazení může být pro kočky poměrně nebezpečné, protože kvůli ucpanému nosu ztrácejí chuť a nechtějí jíst. Kočky by přitom neměly v žádném případě zůstávat o hladu déle než 24 hodin, kvůli specifickému metabolismu totiž mohou nastat problémy s játry. S nachlazenou kočkou je tedy vždy lepší zajít k veterináři.

Pozor také na posypovou sůl. Po návratu domů nezapomeňte kočce vždy otřít tlapky, zabráníte tak popraskaným polštářkům na tlapkách či polknutí soli při čištění.

Nižší teploty, vyšší apetit

Zimní období klade u zvířat vysoké nároky na metabolismus. Venkovní kočky tudíž s nástupem podzimu začnou více žrát. Zvýšený apetit můžete zpozorovat i u koček, které sice teď žijí s vámi doma, ale dříve jim byla domovem ulice. Kočkám i znatelně houstne srst, právě z důvodu lepší ochrany proti nepříznivému počasí. „Kvalitní vysokoenergetická strava je pro kočku hlavním klíčem pro zvládnutí zimy. Vhodné je rozdělovat krmné dávky tak, aby se předešlo vzniku trávicích problémů. Nezapomeňte kočku pravidelně odčervovat, zanedbání může mít vážné následky,“ doporučuje Bedřich Synek. Venkovním kočkám je také důležité zajistit v zimě přístup k vodě a tu měnit tak často, aby nezamrzla. Nemá-li kočka kde se napít, nejspíš se uchýlí k lízání sněhu, to ji ale přivodí žaludeční problémy.