Pozor. Začíná sezona srážek aut se zvěří. Kdy je nutné volat policii?

Podzimní měsíce patří k těm silnějším z hlediska počtu střetů řidičů se zvířaty. Nejčastěji se jedná o sražení srny či srnce. Škody rok od roku rostou.

Klidná cesta jednoho z českých řidičů skončila v okamžiku, kdy se před ním něco mihlo, pak slyšel ránu a vzápětí se jen pár centimetrů před jeho obličejem objevila hlava s rozšklebeným zobákem. Jednalo se o bažanta, který při nehodě prorazil čelní sklo tak, že trčel třetinou svého těla uvnitř auta. Na podzim, zvláště v jeho pozdějších měsících, nastává podle statistik jeden z vrcholů sezony nehod se zvěří.

Z dat Direct pojišťovny za poslední tři roky přitom vyplývá, že řidiči se zvířaty bourají sice podobně často, jedná se o počet kolem sedmi až osmi set případů ročně, roste však výše škod. „Ve dvou letošních měsících, v dubnu a v červnu, už průměrná škoda vysoce přesáhla částku šedesát tisíc korun a šplhala se k sedmdesáti. To se stalo v posledních třech letech poprvé,“ podotýká mluvčí pojišťovny Nela Maťašeje.

Nejpravděpodobnější je srážka se srnou nebo srncem

Ačkoliv dle dat dopravních odborníků je v podzimních měsících největší šance střetu s prasetem divokým za celý rok, jedná se jen o vyšší desítky případů. Nejpravděpodobnější je totiž srážka se srnou či srncem, kdy se jedná o stovky případů. Potvrzují to i statistiky Directu. „Přes šedesát procent všech nahlášených srážek se zvířetem je se srnou,“ říká Maťašeje. Zároveň upozorňuje, že se jedná o orientační číslo, které může být ovlivněné tím, jak přesně událost nahlásí klienti.

Liška po srážce přežila v nárazníku

Střety se srnami ale nemusí znamenat ty nejkurióznější a nejbizarnější nehody. „Kolegové vzpomínají na případ, kdy klient srazil lišku, myslel si, že po střetu odběhla. Jenže ona byla živá a zdravá a zůstala zaražená v nárazníku. Prolítla mřížkami a zůstala u kondenzátoru a klimatizace. Toto zjistil až mechanik při odstrojování auta. Byla úplně krotká, nejspíše ze situace vyjukaná natolik, že po odstrojení nebyla agresivní,“ přibližuje mluvčí Direct pojišťovny Maťašeje.

A nemusí se ani jednat o divoké zvíře. Pojišťováci například řešili situaci, kdy klient uprostřed noci srazil černého býčka, který na vozovce nebyl vůbec vidět. Zjistilo se, že ho pustil zloděj, který se vloupal do tři kilometry vzdáleného statku.

Pro vyplacení peněz z pojištění musíte povolat policii

Nejen pro ty, co jezdí v noci, za soumraku či před svítáním, odborníci právě kvůli zmíněným rostoucím škodám doporučují se pojistit. „Pomůže havarijní pojištění, které je potřeba mít sjednané pro riziko střetu a poškození zvířaty. U Directu je možné si takto auto pojistit na celou jeho hodnotu nebo třeba jen na vybraný limit, například padesát tisíc korun,“ radí Maťašeje.

Jako střet se zvířaty pojišťovna bere nahodilou událost, při níž jedoucí vozidlo narazí do zvířete. „V tomto případě je potřeba ihned nehodu nahlásit policii, abyste měli právo na proplacení škod,“ říká mluvčí.

Kontaktovat policisty je ostatně povinnost řidiče při každém sražení zvířete, neexistuje obdoba pouhého vypsání formuláře či dokonce mávnutí rukou při malé škodě. Zabitím zvěře totiž vzniká škoda třetí osobě, typicky mysliveckému sdružení.

Pojištění pomůže i s překousanými kabely kunou

Havarijní pojištění ovšem pomáhá i při takzvaném poškození zvířaty, tedy nahodilé události, kdy zvíře poničí vnější karoserii či části motorového prostoru na stojícím vozidle, například kabely, brzdovou soustavu nebo odhlučnění, což s oblibou dělávají třeba kuny.

Mluvčí Directu Maťašeje zdůrazňuje, že je z hlediska zaplacení škod od pojišťovny jedno, o jaký druh zvířete se jedná. „To nerozlišujeme. Je jedno, jestli auto narazí do jelena nebo třeba slona,“ říká.

S havarijním pojištěním může být v klidu i člověk, který třeba při cestách na chatu využívá nezpevněnou polní cestu. „V podmínkách máme, že nezaplatíme škody, které se stanou mimo pozemní komunikaci. Ale cesta k chatě, byť je to polňačka, je pravděpodobně součástí pozemních komunikací. Nejspíš se bude jednat o takzvanou účelovou komunikaci, která ze zákona slouží ke spojení jednotlivých nemovitostí pro potřeby jejich vlastníků nebo k jejich spojení s ostatními pozemními komunikacemi či k obhospodařování zemědělských a lesních pozemků,“ ujišťuje mluvčí Directu Maťašeje.

Štítky