Rozšiřujete smečku o nové štěně? Poradíme, jak na úspěšné seznámení

Češi jsou jak známo národem pejskařů a stoupá také počet domácností, v nichž žije více než jeden nejlepší přítel člověka. I vy jste se rozhodli rozšířit svoji „smečku“ a vaše volba padla na štěně? Přečtěte si tipy, jak nového chlupáče se stávajícím pejskem seznámit, aby se vše obešlo bez stresu vás i vašich mazlíčků.

Každý majitel chce docílit toho, aby se z jeho psích mazlíčků stali nerozluční kamarádi. Někteří pejsci si na nového člena smečky zvyknou snadno, u jiných bude proces seznamování delší a složitější. Je tedy dobré se dopředu obrnit trpělivostí a snažit se nic neuspěchat. Dokonce se vyplatí myslet dopředu a začít pejsky seznamovat ještě před tím, než nové štěně přivezete domů. Neznamená to samozřejmě, že musíte svého stávajícího pejska tahat na návštěvu k chovateli, od něhož si štěně pořizujete, bohatě postačí výměna pachů. Zkrátka štěněti přivezte třeba dečku nebo hračku „načichnutou“ pachem budoucího parťáka a domů si na oplátku přivezte něco, co bude „vonět“ po štěněti. Pejsci tak při osobním setkání poznají známý pach a seznamování tak může probíhat hladčeji.

Seznamujte na neutrální půdě, doma odstraňte možné „třecí plochy“

Pro samotné seznamování tváří v tvář je pak nejlepší vybrat místo na neutrální půdě, například na zahradě nebo v blízkém parku, kde bude mít každý z mazlíčků dostatek prostoru a času se náležitě očmuchat a navázat první kontakt. Pokud budete seznamovat doma, je vhodné odklidit načas ze seznamovací místnosti všechny psí věci: misky, hračky, pelíšky a tak dále. Předejdete tak riziku, že si psi začnou bránit „svůj“ majetek nebo se o něj přetahovat. „Dobré je také mít při seznamování k ruce dalšího člověka, abyste oba psy snáze uhlídali. Pokud na domácí půdě vzniknou nějaké třenice, vyrazte s pejsky na procházku. Držte je od sebe nejdříve dál, sledujte jejich reakce a řeč těla a podle situace je přibližujte a nechejte, ať se navzájem očichají,“ doporučuje Bedřich Synek, ředitel společnosti PetExpert, která se věnuje se také osvětě v péči o zvířecí parťáky a specializuje se na pojištění domácích mazlíčků, na které dokonce poskytuje množstevní slevy – například u druhé uzavřené pojistné smlouvy získáte 1 měsíc pojištění zdarma.

Ze začátku rozhodně nenechávejte starší mazlíčky se štěňátkem bez dohledu, a to ani v případě, že první seznámení proběhlo hladce. I krmení zpočátku dávejte odděleně. Oběma psům rovněž poskytněte prostor, kde se před sebou mohou dočasně ukrýt a mít svůj klid. Štěně přece jen potřebuje dostatek klidného spánku, starší pes zase uvítá, když se bude moci rozjívené chlupaté kuličky na chvíli zbavit.

Lásku dávejte rovným dílem, do společných her psy nenuťte

Štěně samozřejmě zpočátku potřebuje více péče než starší členové smečky. Potřebujete ho naučit spoustu věcí a zabere vám hodně času. Rozhodně ale neodsouvejte staršího psa na druhou kolej, mohlo by to způsobit žárlivost a zášť vůči novému přírůstku. Vyhraďte si čas, který budete trávit jen s ním, také se snažte příliš neměnit jeho zaběhnutou rutinu, dál provozujte jeho oblíbené aktivity a tak dále. Stejně tak se individuálně věnujte štěněti a rovněž dávejte pejskům prostor, aby si mohli hrát společně. Do společných aktivit ale nikdy psy nenuťte.

Počítejte též s tím, že starší pes se bude snažit štěně „vychovávat“, a tak může dojít na vrčení. „Psi si musejí sami vytvořit hierarchii, přece jen jde o smečková zvířata. Vy jako majitel se však vždy musíte snažit zůstat v této hierarchii na první příčce, aby vás oba psi poslouchali. Pokud si nad nimi udržíte autoritu, můžete snáze zabránit roztržkám a korigovat tak jejich soužití,“ radí Bedřich Synek ze společnosti PetExpert, jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.