Liší se podmínky získání půjčky pro OSVČ?

Pokud si žádáte o půjčku, je při jejím vyřízení rozdíl, zda jste zaměstnanec, nebo živnostník. Jako OSVČ musíte dodávat jiné dokumenty a podklady pro poskytnutí úvěru.

Pokud jste zaměstnanec a žádáte o půjčku, stačí vám v zásadě dodat potvrzení o příjmech. Pokud jste ve zkušební době, je dobré poradit se o postupu se svým bankovním poradcem. Pokud jste živnostník, bude potřeba dodat více dokumentů.

Co musí OSVČ dodat

Rozdíl v rozsahu dodávaných dokumentů závisí na tom, zda si žádáte u své banky, kde máte podnikatelský účet, nebo v bance, kde zatím nemáte žádnou historii.

Živnostník zpravidla musí bance dodat:

  • živnostenské oprávnění – banka si ho obvykle sama stáhne z Registru živnostenského podnikání,
  • daňové přiznání za poslední uzavřené účetní období,
  • aspoň jeden doklad totožnosti,
  • výpisy z podnikatelského účtu za poslední 3 měsíce – dodáváte většinou, jen když žádáte v bance, která vás nezná.

Co dělat, když jste začínající podnikatel a ještě nemáte první účetní závěrku (nemáte podané první daňové přiznání)

I v tomto případě je možné si u banky peníze půjčit, například v KB můžete získat úvěr od 100 000 až po 1 milion Kč nebo kontokorent či kreditku na 50 000 Kč prakticky ihned a mnoho dalších služeb.

Od začínajícího podnikatele bude banka potřebovat dodat:

  • živnostenské oprávnění (do 2 let od začátku podnikání) – obvykle si ho banka sama stáhne z Registru živnostenského podnikání,
  • daňové přiznání za poslední uzavřené účetní období nebo business plán, pokud daňové přiznání ještě nemáte,
  • aspoň jeden doklad totožnosti,
  • výpisy z podnikatelského účtu za poslední 3 měsíce – dodáváte většinou, jen když žádáte v bance, kde nemáte vedený účet.

Jak postupovat při výběru půjčky

Sjednání spotřebitelského úvěru je možné i online a po schválení žádosti můžete mít peníze na účtu prakticky za pár minut.

Jako OSVČ máte k dispozici možnost půjčky pro podnikatele, kterou lze za určitých podmínek též sjednat online nebo se poradit a vše vyřídit na pobočce banky, dle potřeb vašeho podnikání.

Podnikatelské půjčky

Podnikatelské půjčky mohou být prakticky na cokoli – pořízení zásob, materiálu, techniky nebo čehokoli, co pro vaše podnikání potřebujete. Nebo můžete využít provozní úvěry, revolvingové úvěry apod.

V každém případě je dobré se poradit s vaším osobním bankéřem o tom, co potřebujete ve vašem podnikání financovat, a nastavit tak vhodný úvěr, případně povolený debet pro podnikatele nebo podnikatelskou kreditku.