Osmero oblastí, kde se díky své univerzálnosti aplikuje LPG

LPG neboli zkapalněný ropný plyn představuje univerzální zdroj energie, a proto má uplatnění v široké škále oborů. Snad každý si hned vybaví alternativní pohon automobilů, kde se vedle LPG používá i pojem autoplyn. Jako propan-butan nebo čistý propan ho v tlakových láhvích využívají domácnosti, chataři, řemeslníci i kutilové nebo majitelé karavanů. Praktičnost i nezávislost na distribučních sítích nicméně předurčuje LPG pro mnoho dalších někdy překvapivých oblastí.

Plyn v klasických tlakových láhvích, kterých jsou v oběhu miliony, zná snad každý. V poslední době často v souvislosti s nutnou odstávkou starých kotlů ale roste význam LPG dodávaného také do větších zásobníků rodinných domů, kde představuje alternativu zemního plynu. Jde především o lokality, kde není dostupná distribuční soustava zemního plynu nebo by bylo zbudování nové plynové přípojky neúměrně drahé. V Česku přitom takových lokalit není málo a nejedná se jen o horské nebo odlehlé příhraniční oblasti. Aplikací LPG nebo čistého propanu je však mnohem víc.

Golfové vozíky, ledová rolba a mnoho další techniky

LPG je nejrozšířenějším alternativním pohonem. Jen v Česku jezdí na autoplyn asi 170 tisíc vozidel a podle České asociace LPG přibylo letos v prvním pololetí téměř 3 tisíce vozů na LPG, ať už přestavbami nebo nově registrovanými továrními verzemi. LPG se tak v segmentu „čistých“ pohonů aktuálně řadí na první místo před plug-in hybridy, elektromobily i CNG.

Pohon na LPG, resp. čistý propan je velmi oblíbený také u vysokozdvižných vozíků. Funguje na něj ale i další technika, například ledové rolby. „V pražské O2 aréně nebo Tipsport aréně by se bez nich neobešlo jediné utkání. Dalším sportem, kde byste plynový pohon asi nečekali, je golf. Golfové vozíky během hracího dne ve výsledku najezdí dlouhé kilometry a plynový pohon je ekonomicky i ekologicky úsporný,“ popisuje Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas. Kromě dalších typů vozíků a manipulační techniky existují dokonce i plynové sekačky, štěpkovače, štípačky nebo čerpadla a elektrocentrály.

Kebab nebo pražírny kávy

Propan-butan je oblíbený při grilování. Ve srovnání s grily na dřevěné uhlí i s těmi elektrickými má mnoho nesporných výhod. Obliba plynových grilů dokonce donutila dodavatele zařadit do nabídky i 5kg láhve, se kterými se lépe manipuluje a vejdou se do většiny grilů. Novinkou je také plnění láhví čistým propanem, který má lepší vlastnosti. Využití LPG láhví už ale není jen záležitostí domácností. Propan se stále více používá také v gastronomii, protože jde o ekonomicky zajímavou alternativu k elektřině. Výhodou je hlavně nezávislost na distribučních sítích, což oceňují třeba stánky s občerstvením nebo provozovny bez přípojky zemního plynu. „Nejde ale jen o klasické kuchyňské provozy, hitem je propan třeba u občerstvení s kebabem, ale též u pražíren kávy. Oba segmenty zažívají v poslední době rozmach a za poslední roky zde evidujeme desítky nových zákazníků, kteří odebírají LPG v láhvích nejčastěji už jen ve formě čistého propanu,“ říká Jiří Karlík.

Renesance balónového létání i díky LPG

Horkovzdušný balón se k nebi poprvé vznesl na konci 18. století. Jde o první dopravní prostředek umožňující člověku vzlétnout, byť úplně první „testovací“ posádku tvořilo v roce 1783 trio kohout, beran a kachna. Ke vzletu balónu je nutné dostatečně ohřát vzduch uvnitř. Na rozdíl od doby před 200 lety vám už skvělý zážitek při vzduchoplavbě dnes nebude kazit pálení slámy na roštu. Nejčastěji jsou totiž horkovzdušné balóny poháněny LPG, respektive propanem či směsí propanu a jiných plynů, která je spalována v hořáku. To umožňuje rychlou regulaci teploty stejně jako například na plynovém vařiči, a tedy pohodlné a rychlé vystoupání do potřebné letové hladiny pro správný směr větru.

Pohonný plyn pro adrenalinovou zábavu

Podobně jako balónové létání patří k oblíbeným adrenalinovým aktivitám také obdoba oblíbeného paintballu, bojová simulační hra airsoft. Účastníci jsou eliminováni po zásahu zbraněmi, které svým vzhledem většinou odpovídají skutečným střelným zbraním. Střely jsou poháněny plynem a většinou se používá oxid uhličitý (CO2) nebo tzv. Green Gas. Ten obsahuje hlavně LPG, resp. čistý propan s eventuální příměsí nějakého dalšího plynu nebo maziva, které promazává těsnění a ventilky zásobníku. Zelený plyn je oblíbený hlavně díky nižší ceně, snadnému doplňování a stabilnímu výkonu.

Dělo na ptáky i na hraboše

Vedle simulované přestřelky má LPG význam také v reálném boji, a to proti škůdcům v zemědělství. Vznícený plyn totiž při svém výbuchu vytváří hlasitou detonaci, kterou využívají speciální děla na propan-butan k plašení ptáků a predátorů. Tím to ale nekončí. Další speciální zařízení na LPG umí likvidovat hlodavce a současně ničí rozsáhlý systém jimi vybudovaných nor. V ekologickém sadařství, kde na ochranu rostlin nelze používat chemické přípravky či jedy, které mají mnoho vedlejších nežádoucích dopadů, se tak chrání kořeny stromků. Ovocnář do chodbiček hlodavců pouští směs propan-butanu a kyslíku a jiskra způsobí výbuch, který ničí chodby a současně zabíjí škůdce.

Moderní ohňostroje a pyrotechnické efekty

Také u moderních ohňostrojů se uplatňuje LPG. Díky propan-butanových láhvím lze realizovat exteriérové, ale též interiérové ohňostroje, vyčarovat ohňostroj také pod hladinou vody, zvládnout pyrotechnické efekty jako z akčního filmu pro televizi i divadelní představení. Do tohoto oboru se výborně hodí tzv. kompozitní plynové láhve, které postupně nahrazují klasické ocelové. Jsou totiž nejen lehké a skladné, ale především absolutně bezpečné. Pokud by neodbornou manipulací došlo k vystavení kompozitní láhve ohni, láhev řízeně vyhoří bez nebezpečí výbuchu.

Palivo pro olympijskou pochodeň

LPG (nebo zemní plyn) hraje důležitou roli i na mnoha olympijských hrách, protože udržuje při životě nejznámější symbol olympiád: olympijskou pochodeň. K zapálení jejího plamene bylo historicky použito vše od střelného prachu až po olivový olej. Palivo ze zkapalněného plynu se k udržení olympijského ohně používá od roku 1972. Například při olympijských hrách v Pekingu v roce 2008 a v Soči roku 2014 udržoval olympijskou pochodeň čistý propan, v Londýně roku 2012 a Riu v roce 2016 zase propan-butan. Právě probíhající tokijské olympijské a paralympijské hry podle nedávného sdělení své mluvčí opět využijí propan, a to v kombinaci s vodíkem.

Úprava biometanu čistým propanem

Ekologická varianta zemního plynu – biometan (bioCNG) – by se mohl stát jedním z nejvíce používaných klimaticky neutrálních paliv. Běžná fosilní plynná paliva v posledních letech pomalu doplňují a v budoucnu snad z velké části nahradí jejich ekologičtější a z hlediska emisí CO2 příznivější varianty produkované z obnovitelných zdrojů. Týká se to samozřejmě rovněž LPG. „Už i v Česku je zatím malá část spotřeby vykryta pomocí bioLPG. LPG má nicméně v této oblasti ještě další význam. Biometan dodávaný do sítě musí splňovat určité parametry, kterých se kromě jiného dosahuje přídavkem čistého propanu,“ uzavírá Jiří Karlík z Primagasu.

Štítky