0% DPH platí rovněž na LPG. Kdo topí propanem, vyplatí se mu nechat si do Vánoc doplnit zásobník

Mimořádné prominutí daně z přidané hodnoty v listopadu a prosinci letošního roku se netýká jen zemního plynu. Nulová DPH platí také pro LPG. Opatření tak zvýhodní rovněž asi 170 tisíc majitelů vozidel na autoplyn. Nezapomeňte si však pohlídat tuto „slevu“ také při nákupu propan-butanu v plynových láhvích, které pravidelně využívají statisíce zákazníků. Majitelé domů s propanovým vytápěním mohou dokonce ušetřit tisíce korun správným načasováním nákupu plynu do zásobníku. Objednávku závozu by měli stihnout do Vánoc.

Nulová sazba DPH na elektřinu a plyn v listopadu a prosinci letošního roku má tlumit prudký nárůst cen těchto komodit a jejich dopady na rodinné rozpočty. Dotýká se ale mnohem širšího okruhu spotřebitelů, než by se mohlo na první pohled zdát. Plynem se totiž rozumí nejen zemní plyn, ale také zkapalněný ropný plyn (LPG).

Jen v Česku pohání LPG dle odhadů České asociace LPG asi 170 tisíc vozidel. Ve formě tzv. autoplynu se každoročně spotřebuje více než polovina prodaného LPG. Významný podíl zbývající části pak tvoří plyn určený k výrobě tepla dodávaný do zásobníků desetitisíců rodinných domů nebo prodávaný v tlakových láhvích. Láhve plněné propan-butanem nebo čistým propanem, kterých jsou v oběhu miliony kusů, se využívají v domácnostech, při chataření i karavaningu, používají je ale i řemeslníci či obyčejní kutilové. Další kapitolou jsou pak LPG láhve určené speciálně pro pohon asi třetiny všech vysokozdvižných vozíků. „Stále se setkáváme s tím, že zákazníci netuší, že generální pardon na DPH u plynu se vztahuje rovněž na LPG. Lidé by si proto měli hlavně u menších lokálních prodejců, kteří toto opatření nemuseli postřehnout, pohlídat, že jim při výměně plynové láhve skutečně není DPH účtováno,“ doporučuje Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas.

V poslední době roste význam LPG, resp. čistého propanu jako alternativy zemního plynu hlavně tam, kde není dostupná distribuční plynová soustava. „Nutná výměna starých kotlů v kombinaci s faktem, že například ve Středočeském a Jihočeském kraji je velmi nízký podíl plynofikovaných obcí, vede mnoho domácností k pořízení propanového zásobníku. Letos v září jsme dokonce dosáhli rekordního počtu poptávek na instalaci zásobníků a propan již letos dodáváme stovkám nových zákazníků velmi často ve zmíněných oblastech,“ říká Jiří Karlík.

Společnost Primagas aktuálně eviduje asi tisíc domácností, které nemají zásobník zcela naplněn a s velkou pravděpodobností by během příštích měsíců propan objednávaly. V rámci celého trhu může být dle odhadu společnosti takových zákazníků asi 4 až 5 tisíc. S příchodem opravdové zimy ceny LPG obecně rostou, takže pokud by domácnost objednávala závoz plynu až po Novém roce, budou ceny minimálně stejně vysoké, ale spíše o něco vyšší než nyní. Především ale již nebude platit odpuštění 21 % DPH.

Aby měl zákazník jistotu, že dodávka topného propanu dorazí do konce roku a on tak bude mít nárok na výhodnější cenu bez DPH, neměl by objednávku nechávat na poslední chvíli. „Plyn do zásobníku standardně dodáváme nejpozději do pěti pracovních dnů od objednávky. Vzhledem k blížícím se svátkům a konci roku je ale třeba objednat závoz co nejdříve. Několik dní před Vánocemi nastane úplně nejzazší termín, kdy to lze stihnout,“ upozorňuje Jiří Karlík. I když máte zásobník z větší části naplněn, vyplatí se vám aktuální „akci“ využít. Samozřejmě za předpokladu, že vám zásoba propanu nevydrží do léta, kdy bývají ceny LPG nižší. „Minimální množství dodaného plynu, aby zákazník nemusel platit za dopravu, je 500 litrů, což je asi desetina klasického zásobníku na 2,1 tuny, resp. 4 850 litrů propanu používaného u většiny rodinných domů. Doplnění půlky objemu takového zásobníku znamená při aktuálních cenách úsporu na DPH minimálně 6 tisíc korun,“ vypočítává Jiří Karlík.

Štítky