Vyřízení hypotéky může nyní trvat i dva měsíce

Ještě před vypuknutím pandemie koronaviru evidovaly banky největší zájem o hypotéky v jarních měsících a v posledním čtvrtletí roku. Naopak v prvních týdnech nového roku a během letních prázdnin byla poptávka po úvěrech na bydlení znatelně slabší. Aktuální statistiky potvrzují, že tento trend minimálně pro letošní první pololetí rozhodně neplatí. Zájem o hypotéky je enormní a pokračuje rekordní poptávka z posledního čtvrtletí loňského roku. Banky jsou od samého začátku roku zavaleny žádostmi o hypotéky. Pokud nyní uvažujete o hypotéce, připravte se na to, že na její vyřízení budete potřebovat mnohem více času.

Vstupní scoring může trvat i 3 týdny

Sjednání hypotéky se může zbrzdit jak na straně banky, tak zájemce o nový úvěr na bydlení. Ještě na začátku loňského roku, pokud šlo při vyřizování úvěru vše hladce, nezabralo bankám sjednání hypotéky více než tři týdny až měsíc. V letošním roce je ovšem třeba počítat s mnohem delší dobou. Banky jsou stále zahlcené na všech úrovních – od zpracování vstupních žádostí o hypotéku přes odhady cen nemovitostí až po schvalování. Jen vstupní scoring zájemce o hypotéku nyní může trvat 14 dní až tři týdny, a to v závislosti na bance. Vyřízení hypotéky může nyní zabrat i dva měsíce, což je dvakrát déle, než bylo dříve obvyklé.

Chcete ušetřit čas? Důležitá je volba banky

Doba schvalování hypotéky se odvíjí od úrokových sazeb konkrétní banky. „Pokud je nabídka úvěru z hlediska výše úroku méně zajímavá, má banka méně žádostí o hypotéky a tím pádem také kratší schvalovací lhůty. A platí to i naopak.  Rychleji také schvalují hypotéky zpravidla větší bankovní domy. Aktuálně vyřídíte hypotéku velmi rychle například v Komerční bance a Hypoteční bance, které schvalují úvěry na bydlení v řádu několika dní. Naopak více času budete potřebovat v bance Creditas, kde si počkáte na schválení tři týdny až měsíc,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Jaké doklady si připravit?

Vyřízení hypotéky vždy urychlíte včasnou přípravou potřebných dokumentů. Mezi ty základní patří například potvrzení o výši příjmu od zaměstnavatele, u podnikatelů jedno až dvě poslední daňová přiznání, výpisy z běžného účtu, u refinancování hypotéky také kopie všech úvěrových či leasingových smluv a podobně. S požadovanými dokumenty konkrétní banky vás včas seznámí hypoteční specialista.

Urychlení hypotéky online i bankovní identitou

„Pokud nechcete trávit hodiny svého času schůzkami v bance a přeposíláním nejrůznějších dokumentů k hypotéce, využijte online hypoteční bankovnictví. Veškeré potřebné dokumenty lze společně hypotečním specialistou předat online v rámci hypotečního bankovnictví,“ říká finanční specialistka Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz a dodává: „Sjednání hypotéky výrazně urychlí i služba bankovní identity. Kromě státních institucí a některých soukromých firem využívají od začátku letošního roku tuto službu i první velké banky. Pokud si u své banky aktivujete službu bankovní identity, budete ji moci využít i ke sjednání online hypotéky. Zpočátku bude bankovní identita sloužit ke vstupnímu ověření totožnosti zájemce o hypotéku při podání žádosti o úvěr. Do konce roku by také měla začít sloužit i k online podpisu schválené úvěrové dokumentace“.

Štítky

Kategorie


Nepřehlédněte