Jak vyměnit radiátor snadno a rychle v pěti krocích

Nové deskové radiátory nevyžadují vysokou investici a jsou efektivnější než starší článkové radiátory. „Moderní tělesa obsahují díky své konstrukci menší množství vody a dokáží tak pružněji reagovat na změny teplot v místnosti. Nedochází tak k jejímu zbytečnému přetápění a tedy ani k plýtvání drahou energií. Navíc mají elegantní design a volitelné barevné provedení, takže ladí se vzhledem celé místnosti,“ shrnuje Martin Preclík, produktový specialista společnosti KORADO, který nás provedl základními kroky při výměně radiátorů.

1) „Nejdříve je třeba vypustit vodu, a to buď z celé otopné soustavy, nebo jen ze stoupačky, což bude jednodušší zejména v panelových domech. Pokud vám tento krok soused nepovolí, existuje pro tyto případy speciální zamrazovací soustava. Ta vám umožní výměnu radiátoru bez nutnosti vypouštět vodu z otopného systému,“ říká Preclík.

2) Jakmile máte vodu vypuštěnou nebo zamraženou, můžete přistoupit k demontáži starého kusu. Začnete tím, že odšroubujete připojení na rozvod. Poté radiátor sejmete ze zdi. V dalším kroku odstraníte původní ocelové závěsy.

3) Odkrytou stěnu je vhodné zatmelit či zasádrovat do roviny a zároveň vymalovat. Přece jen máte ideální podmínky, jak se dostat pohodlně za radiátor, toho je dobré využít.

4) Pak následuje samotná montáž nového radiátoru, která spočívá v umístění nosných prvků radiátoru na zeď a následně jeho opětovné připojení k otopnému systému prostřednictvím původních rozvodů.

5) Na závěr nový radiátor napustíme vodou a řádně odvzdušníme.

Štítky