V květnu firmy nabídly vyšší nástupní mzdy profesím v potravinářství, nejvíce řezníkům a uzenářům

V květnu rostla poptávka po některých pozicích v potravinářském průmyslu. Firmy nabídly zajímavé nástupní mzdy například řezníkům či uzenářům, kuchařům, či pomocným pracovníkům v potravinářství. Nepolevil ale ani zájem o IT speciality. Vyplývá to z dat pracovního portálu JenPráce.cz, který nabídl v květnu téměř 27 tisíc pracovních pozic.

Dle dat pracovního portálu JenPráce.cz narostly v květnu průměrné nástupní mzdy nejvíce pro profesi řezníka a uzenáře. Z dubnových 30 470 korun mohli zaměstnanci nastoupit v květnu za 44 740 korun. „Přes to, že sezona zabíjaček se odehraje tradičně na podzim, v květnu začínají sezónní oslavy, tradiční festivaly, grilování a venkovní akce, kde je potřeba čerstvé maso a uzeniny, což zvyšuje poptávku po této profesi. Stejně tak po zimních měsících může docházet k doplňování zásob masa a uzenin na začátku sezóny,“ uvedla Anna Kevorkyan, CEO portálu JenPráce.cz, ke skokovému vývoji nástupních odměn profese řezníka a uzenáře. V průběhu května se zvedly i průměrné nástupní mzdy pomocných pracovníků v potravinářství (12,4 %), kuchařů (11,4 %) a potravinářských dělníků (11 %). 

Stejně jako v dubnu pokračovala vysoká poptávka po zaměstnancích v IT. Profesi IT specialisty nabídly firmy v průměru o 7 770 korun více než v předchozím měsíci. Nástupní mzdy se dále zvýšily pro profesi koordinátora, manažera nákupu i prodeje či finanční účetní. 

Příspěvek na stravování se znovu vrátil do čela finančních benefitů

Květen potvrdil nový trend v zaměstnaneckých benefitech, který započal už v dubnu – vzhledem k rostoucím mzdám již není nutné dávat zaměstnancům primárně jako benefit další finance. Tato tendence zde bude samozřejmě v nezanedbatelné míře i nadále, ale finanční bonusy a prémie se po měsících v čele žebříčku zaměstnaneckých benefitů odsunuly až na třetí místo s 9,2 %. Jako nejnabízenější benefit skončil příspěvek na stravování s 9,5 % a po něm následovala dovolená navíc s 9,3 %. „Finanční benefity budou hrát stále klíčovou roli v odměňování zaměstnanců. Pro zvyšování spokojenosti a motivace zaměstnanců však byly vždy důležité i benefity typu dalšího vzdělávání, přátelského pracovního prostředí, či firemních akcí. Trend návratu nefinančních benefitů ve větší míře tak vnímám jako pozitivní,“ uvedla Anna Kevorkyan.

Dělnické profese tvořily 7,8 procent celkové nabídky

V květnu bylo na trhu práce nejvíce nabídek na dělnické profese, kterým připadlo celkem 7,8 %. Následovaly pozice operátorů výroby, jež tvořily 4,2 %, a obsluhy strojů s podílem 3,5 %. Mezi profese s nejvíce nabídkami na zaměstnání se dostali také prodavači a prodavačky, kteří zastupovali 3,1 % všech nabízených pozic. Inzerované nabídky se pak v 2,7 % týkaly administrativních pozic.

Co se týče požadovaného vzdělání, v květnu bylo zcela dostačující základní vzdělání pro 27,5 % nabízených míst. Odborné vyučení bez maturity obsahovala téměř třetina nabídek, konkrétně 33,3 %. Střední nebo odborné vzdělání s maturitou pak splňovalo požadavky na 34 % pracovních pozic. Naopak, pouze malá část (přibližně 5,2 %) pracovních míst požadovala vzdělání na úrovni vyšší odborné školy, bakalářského nebo magisterského studia.

Praha nabídla 19,5 procent veškeré práce

Nejvíce pracovních nabídek připadlo v květnu tradičně na Prahu, a to 19,5 %. Na druhém místě byl Jihomoravský kraj s 12 % a na třetím Středočeský kraj s 10,6 %. Co se týká brigád, Praha dominovala s 27,6 % nabídek. Jihomoravský kraj v květnu na portálu JenPráce.cz nabídl 14,2 % a Středočeský kraj 11,8 % brigád.

Poměr nabízených brigád činil v květnu 9,6 procent

Z dat pracovního portálu JenPráce.cz v neposlední řadě vyplývá, že 90,4 % nabízených pracovních nabídek připadalo v květnu na hlavní pracovní poměr a 9,6 % na brigády. „Poměr nabídky brigád od května tradičně roste. Největšími zadavateli zůstávají supermarketové řetězce, sklady u logistických uzlů a provozovatelé restaurací či hotelů. S blížícím se létem se ale poptávka rozšiřuje o festivalovou ostrahu a turistické atrakce. V srpnu tradičně přibývají chmelové sklizně a další zemědělské sběry,“ dodala Anna Kevorkyan. 


Štítky