Pejskaři, připravte se na jaro. Pozor na klíšťata, alergie, ale i „přepálený“ start

Už vyhlížíte jaro? Blíží se mílovými kroky, a tak se už jistě těšíte, až se svým psím parťákem konečně zase vyrazíte na dlouhé procházky do probouzející se přírody. Nezapomeňte se však připravit na jisté okolnosti, které se vás jakožto pejskaře mohou s novým ročním obdobím týkat.

Po zimě se probouzí nejen příroda, ale i klíšťata

Klíšťata už můžete nárazově potkat i během teplých zim, které jsou v posledních letech čím dál běžnější, aktivní jsou totiž již při teplotě nad 5° C. Naplno se pak jejich sezóna rozjíždí zhruba 7 až 14 dní po posledních mrazech. S příchodem jara je tudíž opět potřeba řešit, jak před nimi svého psího kamaráda chránit. Antiparazitických prostředků je na trhu celá řada, od kapiček přes tabletky až po obojky nebo spreje. Pokud si nejste jisti, co vybrat, obraťte se na svého veterináře, poradí vám.

Klíšťata jsou nejen nepříjemná, ale především přenášejí různé nemoci, například boreliózu, babesiózu, anaplasmózu nebo – u psů poměrně vzácně – encefalitidu. Zvýšené riziko kousnutí klíštětem hrozí zejména ve vysoké trávě, není však výjimkou, že si pes klíště přinese i z procházky ve městě.

U člověka pylová rýma, u psa pylové svědění

Jaro je nejen období začínajícího teplého počasí, ale také kvetoucích rostlin, které jsou plné pylu. Myslete na to, že ani u psů není alergie na pyl nic neobvyklého. U psů však nečekejte rýmu, slzení očí a kýchání. Místo toho nejčastěji nastupuje atopická dermatitida projevující se svěděním a zarudlou kůží někdy i s tvorbou pupínků a šupinek. Psi na podráždění reagují jednoduše zvýšeným drbáním se, a to hlavně na hlavě, v podpaží, v meziprstí a kolem konečníku. Hrozí tak, že si zde kůži mechanicky poruší, takže hrozí vyšší riziko propuknutí bakteriální infekce nebo kvasinkového zánětu.

Všimnete-li si, že se váš mazlík najednou a neobvykle často škrábe nebo si líže srst, vezměte ho pro jistotu k veterináři. Podezřelé je zejména to, když toto škrábání najednou přijde při oteplení, zatímco během podzimu a zimy jsme ho nepozorovali,“ popisuje Denis Klinger, ředitel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění pro psy a kočky a jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Nával srsti

Jak poznat, že se jaro opravdu blíží? Pejskařům docela spolehlivě napoví vzrůstající množství chlupů v psím pelíšku, na podlaze, sedačce, kobercích… vlastně všude. S příchodem teplejší sezóny začínají psi línat, takže je nejvyšší čas chopit se kartáče a srst vyčesávat – doporučujeme pravidelně, protože se tak můžete vyhnout častějšímu vysávání. Ideální je vzít psa na vyčesávání ven, ať si ušetříte následný úklid.

Do aktivit se nevrhejte po hlavě

Po zimě máte vy i váš čtyřnohý kamarád jistě už chuť na pořádnou aktivitu. Ale pozor, ať to takzvaně „nepřepálíte“. „Pokud byste se do společného sportování a pohybových aktivit vrhli příliš po hlavě, hrozí vám i pejskovi namožené svaly nebo i zranění, zvláště, pokud jste procházky a další aktivity během chladných měsíců omezili. Doporučujeme začít zapojovat chlupáče do aktivit zlehka, pozvolna a nezapomínat na pravidelné doplňování tekutin,“ radí Denis Klinger a dodává, že pokud náhodou ke zranění dojde, s pojištěním od PetExpert máte jistotu, že svému chlupáči zajistíte tu nejlepší zdravotní péči, aniž by vás čekal jarní úklid v peněžence.