Dopřejte dovolenou i svému bytu, účet za elektřinu vám poděkuje

Odjezdy na dovolenou a prázdný byt s sebou přináší i otázku jaké spotřebiče nechat běžet a které naopak odpojit. Zapojené spotřebiče v prázdném bytě zbytečně spotřebovávají energii a při bouřce u nich navíc hrozí zkrat a následný požár. Na druhou stranu, odpojení ledničky a mrazáku bez předchozího důkladného vyprázdnění a vyčištění by dozajista zapříčinilo návrat domů, který nechce zažít nikdo. O co všechno se tedy postarat, abyste během dovolené ušetřili za energie a měli jistotu, že se vrátíte do nepoškozeného domova?

Zabalit si kufry a batohy by nemělo být jedinou přípravou na vaši dovolenou, přepnout do dovolenkového režimu byste měli i svůj byt či dům. Nejen, že tak svůj domov zabezpečíte před nehodami, ale také uspoříte nemalou částku na elektřině. Pokud jen zalijete květiny, zajistíte hlídání domácím mazlíčkům a zamknete za sebou dveře, budou všechny vaše spotřebiče pracovat tak jako v běžné dny. A to je v případě prázdné domácnosti zbytečné. „Jako nejsnazší a nejrychlejší varianta se může jevit prostě vyhodit pojistky – v takovém případě nic vypnout nezapomenete. Na tento extrém ale opatrně, třeba rybičky v akváriu by bez čerpadla dlouho nevydržely a předem nevyprázdněný a neodmražený mrazák s chladničkou by nadělaly pořádnou paseku. Takže si byt raději postupně projděte a zvažte, co vypnout můžete, a co raději ponechat v zásuvce,“ radí Martin Březina spoluzakladatel společnosti UlovDomov.cz, která poskytuje službu Ideální nájemce pro pronajímatele bytů.

Při krátké dovolené nechte ledničku běžet. Plyn odpojujte pokaždé

První zastávku udělejte u zmíněné chladničky a mrazáku. Pokud odjíždíte na méně než dva týdny, nemá smysl tyto spotřebiče vypínat – příliš energie byste beztak neušetřili a náklady na obnovení provozu samotného mrazicího boxu by nejspíš převýšily úspory. V případě delší dovolené chladničku i mrazák vyprázdněte, odmrazte a klidně i rovnou vyčistěte. Nakonec je vypojte z elektřiny a nechejte dveře pootevřené, ať se vnitřek odvětrá a nezatuchne. Dále tu jsou kuchyňské spotřebiče. Kávovar, rychlovarnou konvici, mikrovlnou troubu a další pomocníky vypojte ze sítě. Zajistíte si tak, že u nich při bouřce nedojde ke zkratu, který by mohl způsobit požár.

V kuchyni také vypojte ze zásuvky plotýnkové vařiče, elektrický sporák vypněte pomocí hlavního síťového jističe a u plynového sporáku odpojte přípojku na plyn, ale i elektřinu. Plyn byste měli vypojovat i před krátkou dovolenou. Peníze sice neušetříte, ale zato vás to ochrání před případnou plynovou pohromou. Z tohoto důvodu raději uzavřete i plyn ke kotli nebo karmě.

Stand-by režim vypínejte, i když budete pryč jen krátce

Vypojit ze zásuvky byste měli i klimatizaci, ta určitě po dobu vaší nepřítomnosti nebude potřeba. Pokud si chcete v bytě zajistit chládek, stačí zatáhnout závěsy a žaluzie. Se zatemněním to ale nepřehánějte, některé rostliny bez světla dlouho nevydrží. U televize, počítače, herních konzolí typu Playstation či sterea a dalších podobných zařízení si před vypojením raději prostudujte návod. U některých se totiž časté vypojování ze sítě nedoporučuje. I když přístroje necháte zapojené, rozhodně je vypněte z pohotovostního režimu, v němž energii stále čerpají, byť v menším množství. „Televizi, set-top box, modem, satelitní přijímač a rádio uchráníte před bouřkou krom vysunutí ze zástrčky i odpojením od antény. Neopomeňte zkontrolovat, zda jste v zásuvkách nezapomněli nabíječky, ty si v přehřívání přímo libují,“ upozorňuje Martin Březina.

I když jste učinili veškerá preventivní opatření, vždy se stejně vyplatí domluvit si s příbuznými či kamarády občasnou kontrolu bytu. Minimálně mohou zalít květiny a chvíli v bytě pobýt, aby odradili případné zloděje, kteří si na prázdný byt mohou pomýšlet. Těsně před odjezdem ještě zkontrolujte zavřená okna, vypnutá světla a případně i termostat. Ten během zimních dovolených jen ztlumte na minimální pokojovou teplotu, aby se vám byt temperoval a pokojové rostliny se nesnažily zazimovat.

Štítky