Obliba propanových láhví mezi podnikateli roste. Uplatňují se v bistrech všeho druhu i oblíbených food trucích

V souvislosti s energetickou krizí se do popředí ještě více dostalo LPG. Díky nezávislosti na Rusku totiž jeho cena nepodléhala dramatickým výkyvům, čímž se pro mnoho domácností stalo ekonomicky zajímavým palivem pro vytápění. Díky nezávislosti na distribuční síti se ale rovněž těší oblibě u podnikatelů v gastronomii, kteří využívají propanové láhve například v občerstveních s kebabem, pizzeriích i v dynamicky rostoucím segmentu street food. Ve srovnání s elektřinou kuchaři oceňují nejen příznivější cenu LPG, ale i praktičnost spočívající ve snadné regulaci plamene.

Z výzkumu agentury Ipsos zpracovaného v závěru loňského roku pro společnost Primagas vyplývá, že tlakové láhve s propan-butanem někdy využívá 58 % populace. Pravidelných uživatelů je mezi Čechy 18 %. Propanové láhve ale stále více využívají i menší firmy podnikající v pohostinství.

„Dlouhodobě evidujeme rostoucí počet odběratelů a současně vyšší spotřebu LPG, a to každoročně asi o 15 až 20 %. Za prvních 8 měsíců letošního roku je dokonce nových zákazníků téměř o pětinu více než za celý loňský rok,“ popisuje Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas. „Mezi typické odběratele z pohostinství patří bistra nabízející třeba kebab nebo tacos, palačinkárny, pizzerie či další stánky s občerstvením, ale i kavárny či pražírny kávy. S rozmachem street foodu pak přibývají i noví odběratelé, kteří provozují tzv. food trucky,“ dodává Jiří Karlík.

Příkladem takového uplatnění je vyhlášený brněnský Būcheck, který provozuje už sedmým rokem dvojice Peter Szamuhel a Zuzana Zuzáková. „Pro naše fungování je plyn v tlakových láhvích klíčový, protože food truck už ze své podstaty může být těžko připojen na rozvody zemního plynu,“ říká Peter Szamuhel, jehož Būcheck zvítězil v nové kategorii Hvězda street foodu ankety Zlatý kuchař 2022.

Zatímco zemní plyn i elektřina zažila cenový šok, LPG zdražovalo díky nezávislosti na Rusku minimálně. Příznivá cena ale není jediný důvod, proč kuchaři LPG preferují. „U plynového hořáku nemusím čekat, až se rozpálí, a dle potřeby můžu okamžitě regulovat plamen a tedy teplotu,“ popisuje Peter Samuhel a dodává, že i distribuce propanových láhví je výrazně flexibilnější než dříve.

Právě v Brně totiž od letoška funguje expresní doručování nejběžnějších typů propanbutanových láhví, a to do tří hodin od objednávky. Standardní závoz pro pravidelné odběratele probíhá na týdenní bázi, popř. ad hoc dle aktuální potřeby, kdy zákazník obdrží propan-butanové láhve v řádu jednotek dní.

Pokud ale provozovně dochází plyn a nemůže čekat na pravidelný závoz, musela by narychlo shánět LPG u prodejců v okolí. Po úspěšném startu pilotního projektu LPG e-shopu v Praze proto spustila stejnou službu také pro brněnské zákazníky společnost Primagas. Ta deklaruje doručení propanových láhví i do nejužšího historického centra Brna, kam je vjezd výrazně omezen, a to donáškou za příplatek.

Podle Primagasu využívají tzv. same day delivery propanových láhví často právě provozovatelé různých gastronomických zařízení bez ohledu na jejich obvyklého dodavatele. „Kurýr od zákazníka přijme k výměně i prázdné láhve jiných dodavatelů, takže nehrozí omezení provozu a personál nemusí objíždět třeba čerpací stanice nebo hobbymarkety a může se věnovat hostům,“ dodává Jiří Karlík.

Namísto klasické směsi kapalného propanu a butanu se tlakové láhve dnes již většinou plní výhradně čistým propanem. Ten je výhřevnější, jeho spalováním nevznikají jedovaté oxidy síry a nezanechává skvrny třeba na hrncích a dalším nádobí.

V kontextu energetického přechodu se ani LPG nevyhne dekarbonizaci. „V následující dekádě – a v mnoha jiných zemích se to už děje – bude LPG postupně nahrazováno ‚zelenými‘ alternativami v podobě bioLPG či obnovitelného dimethyletheru (rDME). Zákazník ale v praxi nic nepozná, protože obdrží stejnou tlakovou láhev, kterou připojí ke stávajícím spotřebičům, jako jsou vařiče, různá mobilní topidla apod.,“ připomíná Ivan Indráček z České asociace LPG.