Gepard Finance: Hypoteční trh se mírně zotavuje

Květnová data České národní banky potvrdila postupné zotavování trhu. Objem se přiblížil hodnotě 11 mld. Kč a květen tak byl již třetím měsícem v řadě, kdy objemy poskytnutých hypoték stojí alespoň za letmou zmínku.

Vyplývá to z pravidelné analýzy Gepard Finance. Na základě interních dat předpokládá David Eim, mistopředseda představenstva společnosti, že výsledky celého trhu za měsíc červen budou víceméně v obdobné výši.

"Prádniny bývají z pohledu sjednaných hypoték průměrnými měsíci a velké oživení tedy nečekám. Navzdory tomu, že se začne v praxi projevovat tzv. deaktivace DSTI, která by mohla části klientů pomoci dosáhnout lépe na potřebné financování," upřesňuje David Eim.

Úrokové sazby doznaly minimálních změn

Dobrou zprávou však je, že se jedná o drobné posuny směrem dolů. "Díky snížení sazeb u UniCredit bank se formálně lze "dostat" až na 5,39 % p.a. Ovšem za předpokladu uzavření rizikového pojištění. Přesto stají tento krok UCB za zmínku, protože sazbu 5,39 % p.a. jsme pěkně dlouho neviděli," doplňuje David Eim.

Zmírnění podmínek pro získání hypotéky

Od července 2023 byl deaktivován parametr DSTI. V praxi to znamená, že banky mají více volnosti v tom, jak budou k poměru mezi měsíčními splátkami úvěrů a měsíčnímu příjmu klienta přistupovat. DSTI není jediným parametrem, který omezuje maximální výši hypotečního úvěru. Výsledek schvalovacího procesu reflektuje množství parametrů.

Přístup bank k uplatňování poměrového ukazatele DSTI od 1. 7. 2023

Moneta Money Bank informovala, že parametr DSTI nechává beze změn.
Česká spořitelna se zhlédla v rozlišování klientů dle jejich věku a byť vyhlásila nové podmínky, zachovala v nich dvě kategorie - klienty mladší 36ti let a klienty starší. Klienti do 36 let budou mít max. DSTI 60 %, klienti nad 36 let budou omezeni hodnotou 55 %.
Hypoteční banka sjednotila maximální DSTI na 70 %.
Komerční banka sjednotila DSTI na 50 %.
UniCredit Bank komunikovala, že parametr DSTI nebude vůbec posuzovat.

Více informací na webu Gepard Finance: Červen 2023 - data z hypotečního trhu.

Štítky

Kategorie


Nepřehlédněte