Nejen ohňostroj – psy stresuje i pípání vybitého přístroje. Majitelé stres u zvířat často nerozpoznají, zjistila studie

Stejně jako lidé i zvířata může trápit stres, úzkost a strach. Psi, jejichž sluch je mnohonásobně citlivější než ten lidský, například často stresují nejrůznější zvuky. Na petardy či hluk dopravních prostředků si v tomto ohledu majitelé zvířat dávají pozor, mnoho z nich ale netuší, že na psa negativně působí i běžné zvuky v domácnosti. Američtí vědci ve své nové studii rovněž zjistili, že většina lidí neumí správně číst řeč psího těla, a tak na stres svého zvířete nedokážou adekvátně reagovat.

S blížícím se koncem roku mnozí majitelé pejsků s obavami vyhlížejí každoroční hlučné silvestrovské oslavy. Většina psů a koček totiž rány od petard a ohňostrojů nesnáší, způsobují jim strach a stres. Majitelé chlupatých parťáků o tomto naštěstí mají poměrně dobré povědomí a svým mazlíčkům se na Silvestra snaží co nejvíce ulevit. Jen málokdo si ale uvědomuje, že stres mohou psovi působit i daleko méně výrazné zvuky, včetně těch, jimiž je běžně „prosycen“ náš domov.

Proč ten pes tak blbne?

Výzkumníci z americké University of California ve své nedávné studii uveřejněné v odborném žurnále Frontiers in Veterinary Science zjistili, že stres a úzkost u psa poměrně snadno vyvolají vysokofrekvenční přerušované zvuky, jako jsou třeba varovné signály u zařízení, jimž dochází baterie, nebo třeba pípání mikrovlnné trouby. Naopak nízkofrekvenční nepřerušované zvuky představují riziko menší. „Strach a stres mohou způsobit i další hlasité zvuky, například vysávání. Některé frekvence a hlasitosti mohou psovi způsobit i přímo fyzickou bolest,“ dodává Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Studie zároveň zjistila, že majitelé psů vliv různých zvuků v domácnosti na stres a úzkost jejich zvířete velmi často podceňují. Pečlivým zkoumáním videozáznamů zachycujících reakce psů na různé zvuky a současně i reakce jejich majitelů experti zjistili, že většina lidí neumí správně vnímat psí řeč těla, a tak často chybně vyhodnocují jejich chování. „Mnozí tak vůbec netuší, že je s jejich psem něco v nepořádku, někteří se dokonce „podivnému“ chování psa smějí,“ upozorňuje Jan Moravec.

Věnujte pozornost projevům stresu, mohou vést k vážným problémům

Mezi běžné projevy stresu u psa, které majitelé obvykle nepřehlédnou, patří krčení se, třes těla, klopení uší a hlavy či snaha ukrýt se. Vedle nich však existují i projevy méně patrné, například zrychlené dýchání, olizování pysků, odvracení hlavy nebo strnulost.

„Dlouhodobý stres může mít pro psa velmi nepříjemné následky. Zatěžuje jeho nervovou soustavu a srdce, způsobuje sebepoškozování a může vést až k agresi jak směrem k majiteli, tak i cizím lidem či zvířatům,“ radí Jan Moravec. „Zodpovědný majitel by se tak vždy měl co nejlépe seznámit s projevy stresu u svého zvířete, nepodceňovat je a umět mazlíčka uklidnit. A samozřejmě se snažit odstranit příčinu stresu, je-li to možné,“ uzavírá Moravec.