K čemu slouží plynomaty? Pro výměnu LPG láhve už nepotřebujete obsluhu

V tlakových láhvích se ročně prodají desítky tisíc tun zkapalněného ropného plynu (LPG) ve formě propan-butanu a stále více též čistého propanu. Obsluha na prodejních místech zákazníkovi láhve zpravidla vydává z uzamčené klece, kde jsou tlakové nádoby uskladněny. Společnost Primagas aktuálně zprovoznila výrazně pohodlnější samoobslužné řešení. S takzvanými plynomaty se mohou zákazníci nově setkat u hobbymarketů OBI v Praze Štěrboholech a v Havířově. Do konce roku bude fungovat plynomat také v Karlových Varech.

Propan-butan dodávaný v tlakových láhvích, které jsou praktické především pro svou mobilitu a snadnou manipulaci, tvoří v Česku necelou pětinu celkového objemu prodaného LPG. Jde ale o desítky tisíc tun kapalného plynu, přičemž v oběhu jsou miliony tlakových láhví. Dle účelu použití jsou zpravidla k dostání láhve o hmotnosti plynu 2 kilogramy, 5 kilogramů, 10 kilogramů a 33 kilogramů.

Láhve plněné propan-butanem a stále častěji také kvalitnějším čistým propanem jsou k dostání v široké obchodní síti, například u prodejců domácích potřeb, u čerpacích stanic, ale i ve velkých hobbymarketech. Dosavadní praxe při prodeji LPG v láhvích spočívá v nutné asistenci obsluhy. Prodavač musí od zákazníka převzít prázdnou láhev a vydat mu plnou ze zamčené klece umístěné na volném prostranství mimo prodejnu.

Výrazné zjednodušení celého procesu představují bezobslužná zařízení, kam zákazník umístí prázdnou a vyzvedne si plnou láhev. „Zákazník si na prodejním místě jen zakoupí speciální klíč, kterým uzavře vrácenou prázdnou láhev v příslušném boxu plynomatu, čímž se mu současně otevře box s plnou láhví,“ popisuje princip Jiří Karlík, generální ředitel společnosti Primagas. „Jde o rychlejší a pohodlnější řešení, protože není třeba láhve daleko nosit nebo čekat na příchod obsluhy. Zákazník si rovněž může zakoupit klíč s předstihem a výměnu láhve uskutečnit dle aktuální potřeby i mimo provozní dobu,“ dodává Jiří Karlík.

Jak funguje plynomat? Instruktážní video

Společnost Primagas zprovoznila v listopadu svoje první plynomaty na prodejnách hobbymarketu OBI v Praze Štěrboholech a v Havířově. Během letošního prosince bude stejné zařízení instalováno také na prodejně OBI v Karlových Varech. Kapacita nových plynomatů je 20 láhví, respektive disponují 20 boxy, které jsou vhodné pro dvoukilové, pětikilové a desetikilové plynové láhve.
„Jedná se o plně mechanická zařízení, jejichž instalace nevyžaduje dodatečné stavební úpravy ani připojení další infrastruktury. Přitom jsou ale vybaveny váhovým zabezpečením, které rozpozná, že prázdná láhev pro výměnu za plnou byla opravdu vložena. Po odblokování plné láhve navíc zůstane klíč uzamčen v boxu s vrácenou prázdnou láhví, takže není nutné jej vracet,“ vysvětluje Jiří Karlík a dodává, že jedinou nevýhodou zůstává nutnost kontaktu s obsluhou kvůli platbě a vyzvednutí klíče k plynomatu. V západní Evropě jsou však už zcela běžné také plně automatické plynomaty, které disponují vlastním platebním terminálem.

Štítky